Svijet

Njujork pred olujom, otkazano na hiljade letova, zatvorene škole

0802oluja
Sjeveroistočne oblasti Sjedinjenih Američkih Država biće danas suočene sa velikom olujom, sa sniježnim pokrivačem do pola metra koji bi mogao da stvori velike probleme gusto naseljenim oblastima od Njujorka do Bostona.

Njujork pred olujom, otkazano na hiljade letova, zatvorene škole
Portal AnalitikaIzvor

Oluja, koju su mnogi nazvali "istorijskom", donijeće američkim gradovima na istočnoj obali i duboko u unutrašnjosti tog dijela SAD-a snijeg, poledicu i jak vjetar.

Iz predostrožnosti je otkazano više od 2.600 letova, što će imati uticaj na aviosaobraćaj širom zemlje, a danas neće raditi škole u Bostonu, Providensu i Rod Ajlendu.

Stanovništvo pravi zalihe hrane i drugih potrepština, a ekipe na putevima posipaju so i pijesak uoči dolaska oluje od koje mnogi strahuju da će izazvati prekid u snabdijevanju strujom i plavljenje obalnog pojasa koji se još nije oporavio od super oluje "Sendi" u oktobru prošle godine.

Snijeg bi trebalo da počne da pada ovog jutra, a najveće količine padavina očekuju se večeras i sjutra, dok će vjetar dostizati brzinu uragana do 105 kilometara na čas, prenosi Blic. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg rekao je da su stavljene u pripravnost mašine za čišćenje snijega i oko 250.000 tona soli.

- Nadam se da su pretjerali sa prognozama o visini snijega, ali nikad ne možete da znate - rekao je Blumberg u vezi sa najavom da će Njujork prekriti sniježni prekrivač do 40 centimetara.

Upozorenja od sniježne oluje izdata su u Nju Džerziju i Long Ajlendu, kao i u regionima Nove Engleske, uključujući Masačusets, Rod Ajlend, Konektikat, Mejn i Nju Hempšir.

Foto: nasa.gov

Portal Analitika