Region

CP lijepila plakate koji promovišu crnogorski jezik

cpjeyikok
Članovi kluba mladih Crnogorske partije izlijepili su sinoć po ulicama Vrbasa palakate koji propagiraju crnogorski jezik.

CP lijepila plakate koji promovišu crnogorski jezik
Portal AnalitikaIzvor

- Crveno žuti plakati na kojima piše: Crnogorski jezik u opštini Vrbas, osvanuli su u petak 8. februara širom Vrbasa. Na plakatu je pored dva nova fonema i poruka u stihu „Svaki narod bez jezika, nema sebe ni svog lika“. Akciju je izveo Klub mladih Crnogorske partije, a plakati su pored Vrbasa izlijepljeni i u ostalim naseljima opštine, u Bačkom dobrom polju, Zmajevu, Ravnom selu, Kucuri i Savinom Selu – navodi se u saopštenju CP dostavljenom Portalu Analitika.

Crnogorska partija, kako se dalje navodi, očekuje odgovor od opštine Vrbas kojoj je podnijela zahtjev da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu.

U Vrbasu živi 7.353 Crnogorca što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine. Zakonska norma, koja je imperativnog karaktera, nalaže lokalnoj samoupravi da uvede u službenu upotrebu jezik nacionalne zajednice ako učešće te zajednice doseže 15%. u ukupnom broju stanovnika opštine. U opštini Vrbas u službenoj upotrebi su srpski i rusinski jezik.

 

Portal Analitika