Društvo

Moguće formiranje crnogorskog USKOK-a

okkonjevic
M
inistarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde trebalo bi do septembra da urade analizu organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Moguće formiranje crnogorskog USKOK-a
Portal AnalitikaIzvor

Analiza bi trebalo da da rezultira posebnim zakonom, moguće do kraja godine, na osnovu kojeg bi trebalo da bude formirano specijalno tužilaštvo za suzbijanje korupcije na viskom nivou i organizovanog kriminala, pišu Vijesti.

Analiza bi, kako navodi podgorički list, trebalo da sadrži i statističke podatke o rezultatima rada državnih organa, koji će dati presjek uspješnosti dosadašnje međunstitucionalne saradnje i nivoa razmjene podataka, kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To je predviđeno programom rada Vlade za 2013. godinu.

Prema sadašnjim rješenjima, u okviru tužilaštva i bez konkretnog zakona radi specilalni tužilac za organizovani kriminal ili posebni timovi u policiji.

“Analiza će sadržati predlog mjera za prevazilaženje postojećih normativnih i institucionalnih ograničenja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodi se u Programu rada Vlade za 2013. godinu, za čiju su realizaciju zaduženi ministar pravde Duško Marković i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Konjević je tu mogućnost najavio odmah po stupanju na funkciju ministra.

On je krajem decembra prošle godine članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost rekao da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, kao što je to hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

 

Portal Analitika