Svijet

Kao Beograd 1993: Gladni Grci se tukli oko besplatnog povrća, jedan čovjek izgažen

okgrck2
Grčki zemljoradnici koji protestuju protiv vladinih mjera štednje juče su na atinskim ulicama podelili građanima 50 tona besplatnog voća i povrća, za koje su se osiromašeni i gladni građani otimali i tukli. U gužvi koja je zbog toga nastala jedan čovjek je izgažen i povređen, a čitav događaj je izazvao nove diskusije o bedi u koju grčka tone zbog dužničke krize. Prizori iz Atine veoma su podsećali na slične scene iz vremena hiperinflacije u Srbiji 1993. godine, piše breogradski Blic.

Kao Beograd 1993: Gladni Grci se tukli oko besplatnog povrća, jedan čovjek izgažen
Portal AnalitikaIzvor

 

Prizori građana kloji se bore da se dočepaju vreća paradajza i praziluka koje su poljoprivrednici bacali iz kamina parkiranih pred zgradom Ministarstva poljoprivrede uznemirili su javnost i izazvali oštre komentare.
- Ovi prizori me ljute. Ljut sam zbog ponosnog naroda koj nema dovoljno hrane da jede, koji ne može da obezbijedi grejanje, niti da sastavi kraj s krajem - izjavio je tim povodom Kostas Barkas, poslanik ljevičarske partije Siriza.

okgrcka1I drugi poslanici, iz svih djelova političkog spektra, slično su govorili o “ljudima na rubu očajanja”, izražavajući svoju “tugu zbog ponosnog naroda koji je ovako završio”.

Dijeljenje besplatne hrane najpre je započelo mirno. Nakon što su zemljoradnici objavili da će dijeliti bespletnu hranu u okviru svog desetonevnog štrajka, izazvanog odlukom konzervativne vlade da poveća poreze za poljoprivrednike, stotine građana su mirno formirale redove pred Minsitarstvom poljoprivrede u Atini.

Ali kada su zalihe beplatnog voća i povrća na improvizovanim tezgama počele da se smanjuju, građane je zahvatila panika, a akcija zamišljna kao mirni protest dobre volje, pretvorila se u haos.

Napetost su još više povećale desetine ljudi, neki od njih i sa malom djecom u rukama, koje su krenule ka kamionima sa hranom parkiranim u blizini pokušale da se izbore za preostalu hranu, gurajući se i saplićući među sobom. U toj gužvi, jedan čovjek je pao, a ostali su gazili preko njega naneli mu povrede.
Od privrednog kolapsa u Grčkoj životni standard tamošnjeg naroda je znatno opao, a u šestoj uzastopnoj godini recesije nezaposlenost dostiže rekordan nivo.

Da bi izbjegla bankrotstvo, zemlja je prinuđena da sprovodi bolne mjere smanjenja plata i penzija koje EU i MMF od nje zahtevaju u zamenu za finansijsku pomoć za izalazak iz dužničke krize.  
Grci se žale da su smanjeni prihodi i rast poreskih nameta života životne troškove učinili nepodnošljivim.

- Teško je. Nisam mogla ni da pretpostavim da ću ovako završiti - kaže Panagijota Petropulos (65), koja živi od 530 eura penzije, a 300 evra joj odlazi samo na kiriju.
- Ne mogu sebi da priuštim ništa, čak ni voće na pijaci. Sve je skupo, cijene samo rastu, a naši prihodi su sve manji i nezaposlenost je sve veća - žali se ona.

Portal Analitika