Svijet

Odbor EP: Srbiji što prije odrediti datum početka pregovora

kacinprava
S
poljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) pozvao je danas Evropski savjet da "Srbiji što prije odredi datum početka pregovora" o članstvu u EU pod uslovom da vlasti u Beogradu nastave proces reformi i ispune sve uslove, uključujući "opipljiv napredak" u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Odbor EP: Srbiji što prije odrediti datum početka pregovora
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj odbor EP je danas sa 59 glasova "za" i dva uzdržana usvojio većinu amandmana na predlog rezolucije koju konačno treba da potvrdi Evropski parlament na plenarnom zasjedanju, 14. marta.

Predlog rezolucije je podnio izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

U Rezoluciji se "pozdravlja predanost srpske vlade evropskim integracijama", kao i "ostvareni napredak u ispunjavanju političkih mjerila (EU) iz Kopenhagena" o nužnosti djelovanja demokratskih ustanova i konkurentne tržišne privrede, uz napomenu da dalji napredak Srbije ka EU zavisi od sprovođenja reformi.

U usvojenom dokumentu se "pozdravlja obnova dijaloga Beograd-Priština na visokom političkom nivou i spremnost koju je za to pokazala nova srpska vlada".

Uz poziv da se primijene svi postignuti dogovori, naglašava se da "pitanje nestalih lica mora biti uključeno u taj dijalog na najvišem političkom nivou".

Odbor EP u dokumentu "pozdravlja riješenost srpske vlada da suzbije korupciju i organizovani kriminal" i podvlači da je "politička volja od presudnog značaja za uspjeh istraga o korupciji na visokom nivou, uključujući 24 sporne privatizacije", na koje je ukazala Evropska komisija.  S tim u vezi se "izražava nada da će posebna i djelatna uloga prvog zamjenika premijera (Aleksandra Vučića) donijeti plodove" i traži od vlasti u Beogradu i da potpuno primijene zakon o finansiranju političkih stranaka kako bi se obezbijedio javni uvid u to i usaglašenost s pravilima EU.

U rezoluciji o Srbiji pozdravlja se riješenost vlasti da "otkloni manjkavosti u reformi pravosuđa", posebno da se zajamči da zakonski okvir onemogući neprihvatljivi politički upliv i da se postavljanjem sudija i tužilaca obezbijedi njihova nezavisnost i profesionalnost.

Takođe se navodi da je nužno unijeti promjene u član 359 srpskog krivičnog zakonika o zloupotrebi službenog položaja, što je u prethodnoj raspravi o rezoluciji ocijenjeno kao smetnja poslovanju, posebno stranih investitora.

Spoljnopolitički odbor EP podvlači i da su "moćni, profesionalni i nezavisni mediji suštinski element demokratskog poretka".

Evropski parlamentarci pozivaju srpske vlasti da obezbijede slobodu medija tako što će riješiti problem nasilja i prijetnji novinarima, rasvijetliti ubistva novinara, obezbijediti nezavisnost medija od političkog pritiska i obezbijediti im sigurno okruženje za rad i riješiti problem koncentracije vlasništva u medijima.

U rezoluciji se posebno naglašava potreba da se ubrza sprovođenje medijske strategije koja je usvojena u oktobru 2011. i pratećih akcionih planova i pozivaju novinari da poštuju svoj profesionalni etički kodeks.

Evropski poslanici ocjenjuju da promjene zakona o srpskoj centralnoj banci urušavaju nezavisnost ove institucije, što odudara od nužnog poštovanja "Merila iz Kopenhagena" o djelovanju političke demokratije.

Ističe se i važnost centralne uloge civilnog društva za jačanje i konsolidaciju demokratskih procesa u zemlji, kao i značaj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa za uspjeh zemalja Zapadnog Balakana u procesu evrointegracija i pozdravljaju napori ka pomirenju.

Evropski parlament pozdravlja i unapređenje odnosa Srbije s Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom, kao i zvaničnu posjetu premijera Srbije Ivice Dačića BiH. Posebno se naglašava da se izjavama javnih zvaničnika ne smiju negirati ratni zločini i kršenja ljudskih prava tokom sukoba 1990-ih godina.

U predlogu rezolucije EP Srbiji se odaje priznanje za saradnju s Tribunalom u Hagu i za to što su svi osumnjičeni za ratne zločine predati tom sudu. Istovremeno se izražava podrška pozivu glavnog haškog tužioca da se sprovede sveobuhvatna istraga i da se sudi mreži pomagača koji su bjeguncima omogućila da budu tako dugo na slobodi.

Evropski poslanici stavljaju do znanja važnost borbe protiv diskrimancije svih vrsta. Položaj etničkih, nacionalnih i kulturnih manjina u Srbiji generalno se ocjenjuje kao dobar, uz poziv vlastima da unaprijede primenu zakona o zaštiti manjina, a prima se na znanje i izvjesno poboljšanje u položaju Roma.

Spoljnopolitički odbor EP u prijedlogu rezolucije koji je danas usvojio pruža podršku liberalizaciji viznog režima sa Zapadnim Balkanom, a Srbija se poziva da zajedno sa najugroženijim zemljama EU rješava pitanje priliva azilanata koji zloupotrebljavaju taj režim.

(blic.rs)

 

Portal Analitika