Abiznis

Od sjutra plate po novom obračunu

euriokok
Nova poreska stopa od 15 odsto na bruto zarade preko 720 eura, odnosno neto 482 eura, počeće da se obračunava sjutra, javlja agencija MINA buseness.
Od sjutra plate po novom obračunu
Portal AnalitikaIzvor


Nova poreska stopa primjenje se na osnovu dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji je Skupština usvojila 28. januara.



Planirano je da se ova mjera, poznatija kao krizni porez, primjenjuje samo ove godine.



Prvobitnom Vladinom verzijom predloga kriznog poreza, koja je amandmanima izmijenjena, bilo je predviđeno dodatno oporezivanje od tri odsto zarada preko 400 EUR bruto, odnosno 268 EUR neto.



Novim kriznim paketom od poreza je, kako su naveli iz Vlade, zaštićeno 124 hiljade radnika, čija je zarada manja od prosječne, dok će se krizni porez primjenjivati na 44 hiljade zaposlenih, sa platama iznad prosječne mjesečne.



Uvođenje kriznog poreza izazvalo je oprečne stavove u javnosti. U Uniji slobodnih sindikata (USSCG) smatraju da će novi porez negativno uticati na standard zaposlenih i njihovih porodica, dok u Savezu sindikata (SSCG) smatraju da je oporezivanje zarada iznad 480 eura pozitivan iskorak u odnosu na raniji predlog.



U Uniji poslodavaca (UPCG) smatraju da dodatno oporezivanje zarada u Crnoj Gori nije u duhu podrške procesima ozdravljenja privrede i otvaranja novih radnih mjesta.



Od najnovijeg paketa mjera očekuje se bruto prihod u budžetu od 11 miliona eura.



Portal Analitika