Novi proizvodi

Uskoro na Fejsbuku aplikacija za praćenje korisnika

0702_facebook_logo-ravni
P
rema navodima Blumberga, koji se oslanjaju na neimenovane, ali pouzdane izvore, kompanija Marka Zukenberga razvija aplikaciju za pametne telefone koja će pratiti lokacije korisnika, a mogla bi biti lansirana sredinom marta.

Uskoro na Fejsbuku aplikacija za praćenje korisnika
Portal AnalitikaIzvor

- Aplikacija će biti namijenjena povezivanju s prijateljima, ali kako će konstantno pratiti lokacije korisnika, Zukenberg bi te podatke mogao iskoristiti za dalju zaradu od oglašavanja – prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Jedna od stvari koja se povezuje sa popularnom društvenom mrežom jeste kršenje privatnosti, a sa novom aplikacijom privatnost korisnika bi mogla biti uništena.

Na stranici Blumberga napominju da Fejsbuk već sada pohranjuje GPS podatke korisnika prilikom objava na ovoj društvenoj mreži, uploada fotografija ili prijava na različita mjesta, ali s novom aplikacijom „napraviće još jedan korak naprijed u praćenju korisnika“ - stoji na portalu Dnevnik.hr.

Nova aplikacija navodno će raditi u pozadini tj. neće morati biti pokrenuta kako bi pratila lokaciju korisnika, a takođe se navodi da je ona dio nove Fejsbuk mobilne strategije putem koje žele unovčiti stotine miliona korisnika koji ovoj mreži pristupaju putem mobilnih telefona.

- Praćenjem lokacija i dnevnih navika korisnika Fejsbuk će im moći plasirati još preciznije oglase i na taj način dodatno povećati svoju zaradu od oglašavanja. Prema informacijama kojih su se dokopali na Blumbergu, Fejsbuk će ovu aplikaciju predstaviti kao alat za povezivanje s prijateljima, a putem nje korisnici će lako pronaći svoje prijatelje jer će znati njihovu lokaciju – aplikacija će ih obavještavati ako se njihovi prijatelji nalaze u blizini pa ih mogu kontaktirati i na primjer otići na piće – navodi hrvatski portal Dnevnik.

Slične aplikacije za pronalaženje prijatelja i praćenje njihovih lokacija već postoje, ali zbog straha kršenja privatnosti, kao i potrošnje baterije mobilnog telefona, ne koristi ih veliki broj korisnika.

S obzirom da Fejsbuk trenutno ima više od milijardu korisnika, ukoliko bi samo 10 odsto njih koristilo novu aplikaciju, Zukenberg i njegova kompanija bi dobili vrijedne podatke o lokacijama više od sto miliona ljudi koje bi mogao unovčiti prodajući ih oglašivačima.

Portal Analitika