Region

KOŠTUNICA: Dva jaka razloga za ostavku Dačića i izbore

kostunica07
N
ačin na koji predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić vodi pregovore u Briselu i priznanje da je komunicirao sa pripadnicima klana Darka Šarića, dva su vrlo jaka razloga za nove izbore, izjavio je sinoć predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, prenosi Blic.

KOŠTUNICA: Dva jaka razloga za ostavku Dačića i izbore
Portal AnalitikaIzvor

Uz napomenu da za nove izbore u roku od godinu dana moraju da postoje veoma jaki razlozi, Koštunica je u emisiji "Svjedok" na RTS-u, rekao da DSS smatra da taj razlog postoji, a vidi ga u načinu na koji Dačić vodi pregovore u Briselu i njegovim kontaktima sa pripadnicima Šarićevog klana.

- To je veoma ozbiljno i u ozbiljnoj zemlji vlada bi pala. Ne kažem da je Dačić znao ko su ti ljudi, ali suviše je ljudi umiješano. Nije to običan razgovor, nisu to druženja i kafanski susreti, već takvi susreti kroz koje su članovi Šarićevog klana imali nekakve koristi, a Srbija štetu, materijalnu i moralnu. Ta dva razloga su vrlo jaka zašto bi Dačić trebalo da podnese ostavku, a podnošenje ostavke premijera po pravilu bi trebalo da vodi ka novim izborima - rekao je Koštunica.

Lider DSS je naveo da Dačić treba da podnese ostavku, jer iz koraka u korak u pregovorima sa Prištinom radi na, kako je rekao, "uspostavljanju granice između Srbije i Kosova i razgradnji Srbije".

- Tu stvar nije stala, ona je prevršila svaku mjeru kada je Dačić počeo da govori da bi moglo da se razgovara, ni manje ni više, nego o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama - naveo je Koštunica.

Govoreći o Savjetu za nacionalnu bezbjednost i koliko je to rješenje oslabilo ustavnu poziciju vlade, Koštunica je kazao da se sada ponovo otvara pitanje tih službi i da se mora pokrenuti pitanje odgovornosti.

- Mora se poći od glave, jer grdna je šteta nanijeta, neko je mora platiti da se ne bi brukale vlada i država - smatra Koštunica.

Na pitanje vidi li DSS uz radikale, Dveri i sebe kao lidera pokreta "desnog DOS-a", Koštunica je rekao da je politika njegove stranke vrlo jasna, državotvorna i da postoji nešto što je razlikuje od drugih, a to je - ideja političke neutralnosti.

- To je jasan i razvijen program, sa kojim idemo sami na izbore, sa svojim imenom i prezimenom. O tome će se ipak u jednom trenutku izjasniti Glavni odbor, ali najvažnije je da izbori nijesu raspisani - rekao je Koštunica.

O privatizacijama koje su se dogodile dok je on bio premijer, Koštunica kaže da je „apsolutno za to da se u okviru institucija sve preispita“.

- To je vreme u kojem je Srbija krenula napred, od 2004. do 2007. godine, ali te privatizacije će biti ispitane, to niko ne dovodi u pitanje - kazao je lider DSS.

Portal Analitika