Kultura

MINISTARSTVO KULTURE: Skoro milion eura za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara u 2013.

0702minkulture
M
inistarstvo kulture izdvojiće u 2013. godini skoro 2,88 miliona eura kojim će finansirati manifestacije od posebnog značaja, projekte u okviru godišnjih programa očuvanja i zaštite kulturnih dobara, i razvoja kulture na sjeveru, kao i međunarodne prezentacije. Takođe, iz tog iznosa će se sufinansirati projekati odabrani putem javnog konkursa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, rečeno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

MINISTARSTVO KULTURE: Skoro milion eura za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara u 2013.
Portal AnalitikaIzvor

- Za Godišnji program očuvanja i zaštite kulturnih dobara za 2013. godinu biće opredijeljen iznos od 913.844 eura - preciziraju iz Ministastva.

Poređenja radi, za isti program prošle godine je bilo izdvojeno 573.641eura.

Nije to jedina razlika: ukupan iznos sredstava za projekte je 2.877.000 eura - čak 850 hiljada veći u odnosu na 2012. godinu. On, naravno, nije namijenjen poslovanju samog ministarstva i institucija koje su u njegovoj nadležnosti.

Uz ova sredstva, kako nam je ranije saopšteno, dodatni iznosi biće obezbijeđeni učešćem u međunarodnim projektima i iz evropskih fondova.

Konkurs za projekte: Ipak, iz Ministarstva kažu da će ove godine za sufinansiranje umjetničke produkcije, na osnovu javnih konkursa, izdvajanja biti na prošlogodišnjem nivou. To znači da će prijavljeni projekti vjerovatno konkurisati za ukupni iznos od oko 570.000 eura, a iz Ministarstva to objašnjavaju „racionalizacijom sredstava u državnim organima“.

- Ovogodišnji konkursi su objavljeni 31. januara. Nije moguće unaprijed reći koliko će sredstava biti izdvojeno za ove potrebe, jer to zavisi od broja prijavljenih programa i projekata, ali i od umjetničkog kvaliteta i drugih kriterijuma koji se primjenjuju prilikom vrednovanja i izbora programa i projekata za sufinansiranje, shodno utvrđenoj konkursnoj proceduri i uslovima - pojašnjavaju i dodaju da se „postupak konkursne raspodjele sredstava vodi transparentno“ - od objavljivanja konkursa i konačne odluka, do javnog potpisivanja ugovora i upoznavanja javnosti sa dobitnicima sredstava.

- To je naša višegodišnja praksa. U tom kontekstu, cijela crnogorska javnost biće blagovremeno u prilici da dobije sve podatke o učesnicima na ovogodišnjim konkursima, broju kandidovanih projekata, radu stručnih komisija, izabranim programima i projektima, sredstvima opredijeljenim za svaki projekat pojedinačno i u cjelini - zaključuju iz Ministarstva kulture.

Prijave na konkurse za sufinansiranje kulturnih projekata podnose se do 2. marta, a pojedinosti su objavljene na internet stranicama Ministarstva kulture.

K.J.

Foto: cetinje-mojgrad.org

 

Portal Analitika