Svijet

Počela restauracija Pompeje


okpomp
Evropska unija pokrenula je restauraciju antičkog grada Pompeje, vrijednu 105 miliona eura.

Počela restauracija Pompeje
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose strane agencije, projekat rekonstrukcije čuvene turističke atrakcije nadomak Napulja predstavlja krupan korak u spasavanju ovog značajnog arheološkog blaga od propadanja.

U planu je izgradnja novog drenažnog sistema i rekonstrukcija pojedinih struktura, kao što je Kuća gladijatora koja se 2010. urušila usljed obilnih kiša.

Italija je 2008. godine proglasila vanredno stanje u Pompeji, pošto su se arheolozi žalili na loše održavanje drevnog grada, ukazujući na loše upravljanje i nedostatak ulaganja.

U periodu od 2000. do 2006, regionalni fond EU je uložio 7,7 miliona eura u restauraciju Pompeje, ali je danas svega pet individualnih nalazišta otvoreno za javnost, dok ih je 1956. bilo 64.

Jedan od problema vezanih za ovaj drevni grad je, pored vremenskih nepogoda i zagađenja, uticaj lokalne mafije, Kamore, kao i široko rasprostranjena korupcija.

Neposredno prije početka rekonstrukcije, italijanska policija uhapsila je bivšeg restauratora Pompeje Luidžija D'Amoru zbog optužbe za korupciju, a pod istragom je još pet osoba, uključujući Marčela Fiorija, bivšeg specijalnog komesara UNESKO-a, čiji je zadatak bio da zaustavi propadanje čuvenog antičkog grada.

Drevni grad Pompeja, koji je nestao u erupciji vulkana 79. godine n.e, a ponovo otkriven 1748, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji, koju godišnje posjeti blizu 2,5 miliona turista.

 

Portal Analitika