Svijet

Kina: Zabranjene reklame za luksuz

luksuz
K
ineskim radio i televizijskim stanicama zabranjeno je reklamiranje skupih poklona kao što su satovi, rijetke markice i zlatni novac.

Kina: Zabranjene reklame za luksuz
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o akciji vlade da se prekine s ekstravagantnim poklonima rukovodiocima i rasipanjem, javila je agencija Sinhua.

Takva reklamiranja su "propagirala lažne vrijednosti i pomagala u stvaranju loših sklonosti društva", navela je u saopštenju državna administracija za radio, film i televiziju. Zabrana je usledila nakon ponovljenih poziva novog kineskog šefa partije Sji đinpinga na stalnu borbu protiv korupcije i zloupotreba vlasti. Kineski proizvođači luksuznih predmeta brinu da bi ova mjera mogla da utiče na prodaju jer su oni bili dosta reklamirani preko televizije i radija. Proizvođači popularne kineske rakije Maotai i drugih pića su redovno bili sponzori godišnjih aukcija na kineskoj centralnoj televiziji ČTV.

Prodaja poznatog kineskog likera Baiđiu koji je nekada služen na svim vladinim banketima, pala je u decembru posle zvanične zabrane korišćenja alkohola na vojnim svečanostima u radno vrijeme. Boca tog pića od žita može da dostigne i do hiljadu juana ili oko 160 dolara. Obračun s korupcijom pogodiće verovatno najviše časovničare i zlatare, posebno od kada su skupoceni strani časovnici postali simbol zloupotreba i mita. (B92)

 

Portal Analitika