Region

Nikolić o rezoluciji, Jahjaga o nezavisnosti

trojni
D
ijalog Beograda i Prištine ne može ići u dobrom pravcu ako kosovski predsjednik, Atifete Jahjaga, nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova, saopštio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić o rezoluciji, Jahjaga o nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je, prvog susreta sa Jahjagom, koji je završen u Briselu, u kabinetu šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton, rekao da se on u tom razgovoru “kretao u okviru Rezolucije”, dok je Jahjaga, kako je naveo, “nažalost, uz udžbeničku priču o ljudskim pravima i EU insistirala da dvije nezavisne države treba da sarađuju”.

“Rekao sam na sastanku da ako Kosovo nastavi da insistira na nezavisnoj državi taj dijalog ne može da se pomjeri u pravcu da omogući da pronađemo zajedničko rješenje koje bi moglo da omogući sve potom – i bolji život i članstvo u EU”, kazao je Nikolić u uključenju za B92, poslije trojnog sastanka u Briselu.

Prema riječima Nikolića, za prvi sastanak, kao upoznavanje, može se reći da je bilo koristi, ali “očigledno je da svi ljudi koji razgovaraju insistiraju na nezavisnosti, a to Srbija zaista ne može da prihvati kao temu”.

Upitan da prokomentariše navode da je taj sastanak samo posljednji korak ka priznavanju kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret “sigurno nije motivisan željom da priznaju Kosovo, već da se strasti smire”.

“Želja Srbije je mir na Balkanu, bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije niti članstva u UN. Posljednja stvar koju bih uradio je da odobrim to”, zaključio je Nikolić.

 

Portal Analitika