Društvo

Sve dozvole za pumpu MAT-a izdate u skladu sa zakonom

ministarokPovodom izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola za rekostrukciju benzinske pumpe MAT Company, Ministarstvo održivog razvoja i turizma saoptilo je da su sve dozvole izdate u skladu sa zakonom i urednom dokumentacijom.

Sve dozvole za pumpu MAT-a izdate u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, ovdje je riječ o staroj benzinskoj pumpi koja je u dva navrata rekonstruisana.

-Naime, pomenuta kompanija je 2. oktobra 2008. od Ministarstva zatražila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju benzinske stanice tj. dogradnju gasne stanice sa pratećom opremom. Ministarstvo je, na osnovu uredno priložene dokumentacije, 27. novembra iste godine dozvolu izdalo. Nakon toga, 4. decembra 2008. investitor se, sa takođe uredno podnijetom dokumentacijom, obratio Ministarstvu sa ciljem izdavanja upotrebne dozvole za ovaj objekat. Upotrebna dozvola je, nakon redovno sprovedenog tehničkog prijema koji je obavljao Kvatro projekt doo iz Pljevalja, izdata 13. marta 2009. Investitor se, dakle, obratio sa potpunom dokumentacijom za izdavanje obije dozvole, te su one u zakonom propisanoj proceduri i izdate, kaže se u saopštenju Ministarstva kojem rukovodi ministar Branimir Gvozdenović.

MANS je juče najavio da će danas podnijeti krivičnu prijavu protiv Gvozdenovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj kao i da je propustio službenu dužnost nadzora prilikom izdavanja više građevinskih i upotrebnih dozvola za rekostrukciju benzinske pumpe u vlasništvu pljevaljske kompanije MAT kompany

Građevinska dozvola izdata za 56 dana: U saopštenju Ministarstva se navodi da je građevinska dozvola izdata, u skladu sa svim propisima, u prosječnom vremenskom roku od 56 dana, a upotrebna takođe u prosječnom roku od oko tri mjeseca.

Nakon toga, kako se objašnjava u saopštenju,  investitor se marta 2009. obratio Ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole za novu rekonstrukciju pumpe u dijelu radova na poslovnom objektu i nadstrešnici. Ministarstvo je, postupajući u skladu sa zakonom, odbilo ovaj zahtjev iz razloga nekompletne dokumentacije.

Nakon kompletiranja dokumentacije, investitor se ponovo 27. jula 2009. obratio Ministarstvu za izdavanje građevinske dozvole za pomenutu rekonstrukciju. Ova građevinska dozvola je, na osnovu uredno podnijete dokumentacije, izdata 31. jula iste godine. Zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole odnosno određivanje vršioca tehničkog pregleda, investitor je podnio 28. jula. Rješenjem Ministarstva od 3. septembra 2009. za vršioca tehničkog pregleda određen je JU Institut za istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice. Prema izvještaju Instituta, građevinski dnevnik izvođača radova je vođen od 31. jula 2009. do 18. septembra 2009. što potvrđuje da radovi na rekonstrukciji nijesu otpočeli prije izdavanja građevinske dozvole. Nakon toga, upotrebna dozvola izdata je 10. novembra 2009.

Investitor se obratio sa potpunom dokumentacijom: Dakle, investitor se zbog radova na novoj rekonstrukciji obratio sa potpunom dokumentacijom za izdavanje dozvola, te su one u zakonom propisanoj proceduri i izdate.

Građevinska dozvola je izdata u roku od četiri dana od dana podnošenja potpune dokumentacije. Upotrebna dozvola izdata je u prosječnom roku od oko tri mjeseca.

Takođe, naglašavamo da su postupak pokretanja inspekcijskog nadzora nad nekim objektom i postupak izdavanja dozvola za taj objekat dva nezavisna upravna postupka. Ili, jednostavno: Ministarstvo nije imalo ni jedan zakonski osnov da odbije izdavanje dozvole za rekonstrukciju ovog objekta za koji je uredno podnijeta sva dokumentacija, pa ni u slučaju da je za isti pokrenut postupak inspekcijskog nadzora.

-Naglašavamo da izdavanju dozvola od strane ovog Ministarstva prethodi čitav niz dokumentacije koja se izdaje od strane resornih organa: dokaz o pravu svojine, ugovor o izmirenim komunalijama sa Opštinom Pljevlja, izvještaj Komisije za tehničku kontrolu Glavnog projekta, saglasnosti nadležnih institucija - protivpožarna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave, sanitarna saglasnost Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu od Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, saobraćajna saglasnost od Sekretarijata za uređenje prostora opštine Pljevlja, saglasnost termoenergetskog inspektora, izvještaj o tehničkom pregledu objekta od strane licenciranih privrednih subjekata, potvrda o plaćanju administrativne takse, izjava projektanta, izvođača radova i nadzornog organa da su objekti urađeni prema građevinskoj dozvoli i projektnoj dokumentaciji i dr. Ministarstvo podržava sve one aktivnosti koje ukazuju na koruptivne elemente i samim tim doprinose demokratizaciji društva, ali isto tako, ukoliko te aktivnosti  nemaju osnov u činjenicama, postaju antipod demokratizaciji i sredstvo za ugrožavanje ličnog i profesionalnog integriteta kvalitetnih timova koji su u Ministarstvu zaduženi za poslove urbanizma i građevinarstva.

Plasiranje informacija, poput ovih na koje, zbog objektivnog informisanja javnosti sada odgovaramo, često ne nosi sa sobom odgovornost za njihovu tačnost i istinitost, i vjerujemo da građani Crne Gore to znaju. Nažalost, taj nedostatak odgovornosti za tačnost javno izgovorene riječi daje mogućnost za konstantan i intenzivan nastup prema javnosti, čime, paradoksalno, sami ishod priče o krivičnim prijavama i istina postaju manje važni.

No, ovo ministarstvo je, i uvijek će, svoj rad i obraćanje javnosti bazirati na činjenicama, i maksimalnom profesionalizmu, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika