Društvo

VLADA: Lukšić nekoliko puta intervenisao da Komisija ubrza rad

Igor_Luksic
K
abinet potpredsjednika Vlade demantovao je tvrdnje profesora Dragana Koprivice da je potpredsjednik Vlade Igor Lukšić glavni krivac što Komisija za izradu predmetnog programa za nastavni predmet crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost ni nakon više od godinu dana nije završila svoj posao.

VLADA: Lukšić nekoliko puta intervenisao da Komisija ubrza rad
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta potpredsjednika su Portalu Analitika saopštili da je upravo Igor Lukšić svojim angažmanom na prethodnoj funkciji doprinio da dođe do kompromisa i da se potpiše sporazum o jeziku koji je omogućio izučavanje jezičkih karakreristika u školama bez dominacije bilo kog jezika, ali i dalji nastavak procesa evropskih integracija.

- Sporazumom je jasno definisano da trajni nastavni plan i program treba da pripremi Komisija koju čine eksperti sve četiri jezičke zjednice, pri čemu treba imati u vidu da rad ove komisije nije pratila jednaka spremnost i angažovanje svih članova Komisije u cilju njegove pripreme.

Program se može koncipirati jedino ako svi članovi Komisije učestvuju aktivno u radu i daju puni doprinos da se posao uradi kvalitetno. Potpredsjednik Vlade još jednom ohrabruje nosioce ovog posla da nađu najbolje rješenje u skladu sa sporazumom, a poštujući temeljene vrijednosti crnogorskog društva prepoznate u Ustavu Crne Gore. Lukšić je prethodno nekoliko puta intervenisao da Komisija ubrza svoj rad, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo da je uz ključnu ulogu tadašnjeg premijera Igora Lukšića početkom septembra pretprošle godine postignut dogovor o nazivu nastavnog predmeta čime su se stekli uslovi da nakon četiri godine pregovaranja bude usvojen izborni zakon.

Usvajanju izbornog zakona, prethodilo je potpisivanje političkog sporazuma između tadašnjeg premijera Igora Lukšića i lidera opozicije SNP-a Srđana Milića, PzP-a Nebojša Medojevića i Nove Andrije Mandića o nazivu nastavnog predmeta iz oblasti jezika i književnosti.

 

Portal Analitika