Region

Beograd: Potpuno zamrla prodaja stanova

beograd
P
rodaja stanova u glavnom gradu Srbije gotovo je zamrla uprkos tome što su cijene nekretnina za trećinu manje nego pre nekoliko godina. Ponuda na tržištu je slaba, mješalice pred novim zgradama malo gdje rade, a ljudi su nesigurni u svoju finansijsku budućnost zbog čega se mnogi plaše da riješe svoje stambeno pitanje, kažu za „Novosti“ vlasnici beogradskih agencija.

Beograd: Potpuno zamrla prodaja stanova
Portal AnalitikaIzvor

Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proljeće zbog investicija u Srbiju.  U protekloj godini malo toga se promijenilo. Cijene stanova u prigradskim naseljima i dalje su u "padu", dok se iznos novca koji je potrebno izdvojiti za lokacije u centru nije promijenio nekoliko mjeseci. Procjenjuje se da u glavnom gradu ima više od 3.000 nedovršenih nekretnina, a neprodatnih stanova mnogo više. Ipak, vlasnici agencije ističu da je ponuda slaba, kao i da se kupci pri kupovini nadaju loto dobitku koji će ispuniti sve njihove želje - u centru, lijep, jeftin i blizu svega.


"Veoma je teško pronaći pravu priliku, da u centru grada pronađu garsonjeru ili jednosoban stan za 50.000 eura. Ipak, izuzetaka ima pa se na Vračaru može pronaći lokacija za 1.500 eura ali i do 2.500 eura po kvadratu. Desilo se da su stanari pronašli stan koji im je odgovarao po svim kriterijumima, ali su odustali jer nije imao centralno grijanje", kažu iz agencije za nekretnine „Beograd“.
Kupci su u strahu da li da kupuju ili prodaju i kada je za to pravi trenutak, stalno se nadajući boljim uslovima. Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice - da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mjesta. Prema prognozama ekonomista, to neće baš skoro. Foto: Sch.hu

Portal Analitika