Abiznis

Smolović: Nemamo ingerencije za isplatu otpremnina

06hotelonogostok
S
tečajna uprava nema ingerencije vezano za isplatu otpremnina radnicima koji su počeli štrajk glađu, izjavio je Portalu Analitika stečajni upravnik HTP “Onogošt” Dragan Smolović.

Smolović: Nemamo ingerencije za isplatu otpremnina
Portal AnalitikaIzvor

 

-Prema Zakonu o stečaju, otpremnine se ne mogu isplatiti od strane poslodavca. Postoji određeni dogovor da im Vlada pomogne, uplatom po 5,6 hiljada eura svakom radniku.U pitanju su sredstva koja Onogošt duguje Vladi, koja bi se odrekla duga u korist zaposlenih- naveo je Smolović.

Podsjetio je da je u toku sedmi po redu postupak za prodaju imovine Onogošta po početnoj cijeni od 17,6 miliona eura, a ponude se mogu dostaviti do 22. februara.

-Svaki put kad se raspiše novi oglas obara se početna cijena, a aktuelna je ispod 50 odsto vrijednosti procijenjene imovine- rekao je Smolović.

Na prodaju su oglašeni hoteli „Onogošt“ u Nikšiću, „Nikšić“ u Sutomoru i „Teuta“ u Risnu, kao i kafana „Šavnik“. Radnici, njih 82, se nadaju da bi se prodajom makar jednog hotela mogao prikupiti novac za isplatu otpremnina.

Zaposleni, koji su juče počeli štrajk glađu, zahtjevaju isplatu otpremnina od 5600 eura i decembarske plate, kao i povezivanje radnog staža. Sindikat je ranije tražio otpremnine u rasponu od šest hiljada do 12,5 hiljada eura.

Prema prijedlogu Ministarstva turizma, 10 zaposlenih bi iskoristilo pravo na starosnu ili prijevremenu penziju, dok bi tridesetak  radnika nastavilo da radi u nikšićkom hotelu, bez obzira na stečajni postupak. Preostali radnici bi bili angažovani u hotelima “Onogošta”,  ili  u HG “Budvanska rivijeri” i HTP “Ulcinjska rivijera”, koje su ukupno prihvatili angažovanje 30 radnika.

Takođe, Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremilo je infomemorandum koji sadrži podatke o hotelima na crnogorskom i engleskom jeziku i uputila ga nadležnim institucijama i potencijalnim investitorima na korišćenje i upoznavanje.

Portal Analitika