Politika

Uskoro prvi crnogorski diplomata u Argentini!

ambasadaslajdCrna Gora će uskoro imati prvog diplomatu u Južnoj Americi - u Ambasadi Španije u  Buenos Airesu, saznaje Portal Analitika. Na ovaj način, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija želi da pojača uticaj u zemlji u kojoj se nalazi brojna i veoma uspješna crnogorska dijaspora.

Uskoro prvi crnogorski diplomata u Argentini!
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministarstvo vanjskih poslova  i evropskih integracija iniciralo je aktivnosti prema Ministarstvu vanjskih poslova Španije, za upućivanje našeg diplomate u Ambasadu Španije u Buenos Airesu. Incijativa je bazirana na Deklaraciji o pomoći Španije malim zemljama, čime će se otvoriti mogućnost da jedan naš diplomata bude pri ambasadi Španije.

Kako je Portalu Analitika kazano iz Ministarstva vanjskih poslova, ova saradnje je bila predmet nedavnih razgovora generalnog direktora za bilateralne poslove ambasadora Željka Perovića sa ambasadorom Španije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Arturom Laklaustrom.

Realni su izgledi da dođe do realizacije ove ideje i do kolokacije crnogorskog diplomate u Ambasadu Španije u Argentini, budući da ovakva vrsta pomoći malim zemljama već postoji kod njihovog MVP, ali i da se pomogne Crnoj Gori, koju u Madridu vide, osim kao prijateljsku mediteransku zemlju, i kao prvog kandidata za ulazak u NATO i EU.

Ukoliko inicijativa bude realizovana, Crna Gora će prvi put imati diplomatskog predstavnika, ne samo u Argentini, nego i u Južnoj Americi gdje živi najveći broj potomaka crnogorskih iseljenika. Inače, u Argentini postoji brojna crnogorska dijaspora, a jedan od najpoznatijih je guverner crnogorskog porijekla Horhe Kapetanić. Pored Argentine, u Boliviji takođe žive najbogatije crnogorske porodice u svijetu a Crnogoraca ima i u Peruu.

Portal Analitika