Društvo

Hrvatska i Makedonija na listi 50 najinovativnijih zemalja svijeta

06blumbergok
H
rvatska i Makedonija nalaze se na 34. odnosno 48. mjestu na listi 50 najinovativnijih zemalja svijeta, koju je objavila agencija Blumberg.

Hrvatska i Makedonija na listi 50 najinovativnijih zemalja svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Lista je sačinjena na osnovu sedam kriterijuma, među kojima su intenzitet sprovođenja naučno-istraživačkih i razvojnih radova, nivo produktivnosti rada, koncentracija visokih tehnologija, procenat istraživača na milion ljudi, produktivnost industrije, nivo obrazovanja i patenti.

Crne Gore nema na listi najinovativnijih zemalja, što nije iznenađenje s obzirom na nizak nivo ulaganja u nauku i istraživanje.

Hrvatska individualno najbolji rejting ima kada su u pitanju patenti, po kojima se nalazi na 31. mjestu, dok je Makedonija najviše vrednovana po koncentraciji visokih tehnologija i produktivnosti industrije, gdje u obje kategorije zauzima 28. mjesto.

Prva tri mjesta na listi zauzimaju SAD, Južna Koreja i Njemačka, a Hrvatska, u ukupnom skoru ocjena po svim kriterijumima, dijeli 34. mjesto sa Slovačkom. SAD se nalaze na prvom mjestu, pojedinačno, u oblasti koncentracija visokih tehnologija, dok je Južna Koreja prva u kategoriji patenata.

Zanimljivo je da se u prvih deset najinovativnijih zemalja svijeta nalazi čak šest evropskih država – Francuska, Švedska, Danska, Austrija, Finska i Njemačka, kao i tri azijske zemlje – Japan, Singapur i Južna Koreja.

Portal Analitika