Svijet

Pikasova muza vrijedi 33 miliona eura

pikasovamuzauok
Portret „Žena na prozoru“ na kojem je čuveni Pablo Pikaso naslikao jednu od svojih ljubavnica, Mariju Terezu Valter, prodat je za nešto manje od 33 miliona eura na aukciji održanoj 5. februara u Londonu.

Pikasova muza vrijedi 33 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Zadivljujući i monumentalni portret, kako je slika predstavljena na večeri organizovanoj od strane kuće „Sotheby’s“, izazvao je veliku pažnju od prve najave aukcije „Impresionisti i moderno doba“, javljaju agencije.

Prije aukcije očekivalo se da će slika biti prodata za iznos od najviše 35 miliona funti, ali su se aukcionari zaustavili na 28,6 miliona funti, što je blizu 33 miliona eura, prenosi „The Independent".

„U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikog interesovanja za Pikasove portrete Marije Tereze, pa je tako slika ’Čitanje’ prodata za dvostruko veću cijenu prije dvije godine, dok je ’Mrtva priroda sa lalama’ prošlog novembra prodata za više od četrdeset miliona dolara“, izjavila je Helena Njumen iz aukcijske kuće „Sotheby’s“.

Veza između tada sedamnaestogodišnje Marije Tereze i četrdesetpetogodišnjeg oženjenog slikara u svoje vrijeme izazvala je burne reakcije javnosti. Uprkos tome što ju je ostavio zbog fotografkinje Dore Mar, Pikaso je Mariju Terezu često isticao kao svoju zlatnu muzu, a period proveden sa njom jedan je od najplodonijih u njegovoj karijeri.

Djelo nastalo 1932. godine aukcionari vide kao jedno od najmodernijih u Pikasovoj karijeri, sa prepoznatljivim pečatom španskog umjetnika.

(foto: b92.net)

 

 

Portal Analitika