Svijet

Zemljotres na Solomonskim ostrvima, izdato upozorenje na cunami

snazanzemljuok

Snažan zemljotres jačine 8 stepeni pogodio je noćas Solomonska ostrva i, prema prvim informacijama, sravnio sa zemljom tri sela izazvavši slabiji cunami, javljaju agencije.

Zemljotres na Solomonskim ostrvima, izdato upozorenje na cunami
Portal AnalitikaIzvor

Vlasti su izdale upozorenje na cunami, ali zemljotres je zasada prouzrokovao samo manji poplavni talas niži od jednog metra, prenose agencije.

Pacifički centar za cunami je ukinuo uzbunu dva sata poslije zemljotresa čiji je epicentar bio kod ostrva Santa kruz. U toj zoni su, prema riječima direktora lokane bolnice uništena neka sela.

“Prema informacijama koje dobijamo, neka sela duž obale su uništena, ali to još nije potvrđeno,” rekao je direktror bolnice u Lati.

Poslije prvog uslijedila su još dva potresa jačine 6,4 i 6,6 stepeni. Stanovništvo u glavnom gradu Honijari, 580 stpeni od epicentra kaže da se zemjotres tamo nije osjetio.

Podizanje nivoa mora registrovano je i u ostrvskoj državi Vanuatu, u Novoj Kaledoniji a sirene za uzbunu su se oglasile i na Fidžiju.

“Na ulicama Suve je haos jer svi pokušavaju da izbjegnu cunami,” oglasio je jedan stanovnik Fidžija na Tviteru.

Japanska metorološka služba je jutros saopštila da očekuje da će, kao posljedica zemljotresa na Solomonskim ostrvima do obala zemlje u popodnevnim časovima stići cunami visine 20 cm, javio je Rojters.

Zbog tako male visine poplavnog talasa ne izdaje se upozorenje, a od stanovništva se ne traži da napusti priobalna podrucja.

Zemljotres jačine 8 stepeni je 2007. godine na Solomonskim ostrvima usmrtio najmanje 52 ljudi i ostavio hiljade bez krova na glavom. Solomonska ostrva su dio tzv. “Vatrenog kruga,” zone tektonske aktivnosti u Tihom okeanu.

(foto: info-ks.net)

 

 

Portal Analitika