Svijet

Njemačkoj ministarki oduzeta doktorska titula zbog plagijata

ministarkinjemok
Njemačkoj ministarki obrazovanja Aneti Šavan oduzeta je titula doktora zbog plagiranja djelova doktorske teze pre 33 godine, javile su agencije.

Njemačkoj ministarki oduzeta doktorska titula zbog plagijata
Portal AnalitikaIzvor

Dekan filozofskog fakulteta Univerziteta u Dizeldorfu Bruno Blekman objavio je juče ovu odluku Savjeta fakulteta.

Konzervativna ministarka, bliska saradnica kancelarke Angele Merkel, prije nekoliko mjeseci optužena je da je "varala" u svojoj tezi o uspostavljanju svijesti koju je odbranila 1980.

Shavan (57) je više puta je demantovala optužbe, koje je prvo uputio anonimni bloger prošle godine, da nije na odgovarajući način citirala djelove svoje filozofske teze.

Ona je sama zatražila da se obrazuje komisija da ispita navode o plagijatu.

Ova odluka je veliki udarac za ličnu prijateljicu Angele Merkel i slabi njenu reputaciju, tim prije što vodi Ministarstvo obrazovanja i istraživanja od 2005. i prve Merkelkine vlade.

Nedjeljnik Špigel navodi da Angela Merkel podržava svoju saradnicu i odbacuje mogućnost da joj bude oduzeta funkcija.

Tokom 2011. dvije slične afere izbile su u Njemačkoj. Zbog navoda da je prepisao velike djelove svoje doktorske teze u martu te godine ostavku je podnio tadašnji ministar odbrane Karl Teodor Gutenberg.

Slično se dogodilo tri mjeseca kasnije liberalnoj europoslanici Silvani Koh-Mehrin, koja je napustila funkciju potpredsjednice Evropskog parlamenta i predsjednice grupe FDP u Evropskom parlamentu, neposredno prije nego što joj je oduzeto zvanje doktora.

(foto: blic.rs)

 

Portal Analitika