Svijet

Uhapšen restaurator Pompeje

pompejaok
I
talijanska policija uhapsila je danas bivšeg restauratora Pompeje Luiđija D'Amoru zbog optužbe za korupciju, a pod istragom je još pet osoba, uključujući Marčela Fiorija, bivšeg specijalnog komesara Uneska, čiji je zadatak bio da zaustavi propadanje čuvenog antičkog grada.

Uhapšen restaurator Pompeje
Portal AnalitikaIzvor


Italija je 2008. godine proglasila vanredno stanje u Pompeji, pošto su se arheolozi i istoričari umjetnosti žalili na loše održavanje drevnog grada, ukazujući na loše upravljanje i nedostatak ulaganja.



Kako prenosi agencija Rojters, Fiori i D'Amora se terete za sklapanje neregularnih ugovora za restauratorske poslove sa kompanijom "Kakavo", kojoj su isplaćivali "naduvane" račune.



Fiori je optužen za zloupotrebu položaja, a D'Amora je pod istragom zbog prevare.



U kućnom pritvoru policija drži direktorku firme "Kakavo" Anamariju Kakavo, koja je pod istragom zbog pomaganja u zloupotrebi položaja, korupcije i prevare.



Njenoj kompaniji je zabranjeno da sklapa poslove sa javnim preduzećima i ustanovama, a policija je naredila zaplijenu njene imovine u vrijednosti od 810.788 eura.



Policija vodi istragu i protiv tri inženjera, osumnjičena za prevaru i korupciju.



Drevni grad Pompeja, koji je nestao u erupciji vulkana 79. godine n.e, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji, koju godišnje posjeti blizu 2,5 miliona turista.

 

tekst i foto: 24 sata.rs

Portal Analitika