Društvo

MANS podnio prijavu protiv Gvozdenovića zbog zloupotrebe položaja

gvozdenovic2ok
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeće sjutra Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju Đurđini Ivanović krivičnu prijavu protiv ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

 

MANS podnio prijavu protiv Gvozdenovića zbog zloupotrebe položaja
Portal AnalitikaIzvor

Prijava će biti podnesena i zbog sumnje da je Gvozdenović propustio službenu dužnost nadzora prilikom izdavanja više građevinskih i upotrebnih dozvola za rekostrukciju benzinske pumpe u vlasništvu pljevaljske kompanije MAT kompany, javlja Mina.



Dejan Milovac

iz MANSA naveo je da je MAT Company jedna od firmi porodice Šarić koja je "označena kao kanal za pranje novca stečenog prodajom droge od strane narkogrupe koju je organizovao odbjegli Darko Šarić".



"Resorno Ministarstvo sa Gvozdenovićem na čelu je u roku od nepunih godinu dana na zahtjev kompanije MAT Company izdalo nekoliko građevinskih i upotrebnih dozvola za rekonstrukciju benzinske pumpe u Pljevljima".



Kompanija je, kako se navodi u saopštenju, prvo 2. oktobra 2008. godine zatražila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pumpe od resornog Ministarstva koje je dozvolu po ovom zahtjevu izdalo 27. novembra iste godine.



Dodaje se da su Šarići, svega sedam dana od izdavanja građevinske dozvole, obratili Gvozdenoviću sa zahtjevom za izdavanje upotrebne dozvole.



»Ukupno sedam dana je bilo dovoljno kompaniji MAT Company da izvede radove na rekonstrukciji pumpe i probavi sve saglasnosti za izdavanje upotrebne dozvole. Iako ovo upućuje na zaključak da se sa rekonstrukcijom pumpe započelo puno ranije i bez potrebne građevinske dozvole, Gvozdenović je ipak izdao upotrebnu dozvolu sredinom marta naredne, 2009. godine«.



Kako se navodi, nakon četiri mjeseca, Šarići su odlučili da ponovo rekonstruišu benzinsku pumpu, pa je zahtjev za novom građevinskom dozvolom poslat Gvozedenoviću 27. jula 2009. godine.



Taj zahtjev je, dodaje se, ekspresno rješen, i Šarići su već nakon četiri dana, 31. jula dobili novu građevinsku dozvolu.



"Što je brzina kojom se malo koji investitor može pohvaliti. Kasnije će se ispostaviti da će ova »rekontrukcija« trajati još kraće nego prethodna jer su Šarići, odnosno MAT Company zahtjev za dobijanje nove upotrebne dozvole podnijeli 28. jula, tri dana prije izdavanja građevinske dozvole".



To, kako se kaže u saopštenju, formalno znači da su radovi već bili gotovi i prije dobijanja građevinske dozvole.



"Što upućuje na zaključak je izdavanje nove građevinske dozvole bilo potrebno kako bi se radovi na pumpi i zvanično »provukli kroz papire«. Smatramo da ovakva praksa nije smjela proći neopaženo, te da je ministar Gvozdenović morao znati da se radi o fiktivnim postupcima, te pokušaju da se radovi na pumpi legalizuju", navode iz MANS-a.



Prema navodima Milovca, kako je 2008. godine nelegalna gradnja već bila krivično djelo, razumljivo je da su u MAT Company željeli da izbjegnu i tu vrstu odgovornosti.



"Imajući u vidu podatke o izdatim građevinskim i upotrebnim dozvolama koje smo prezentovali, postoji sumnja da im je tadašnji i sadašnji resorni ministar Branimir Gvozdenović u tome uveliko i pomogao".



MANS je pozvao nadležnog državnog tužioca da u što skorijem roku ispita sve pojedinosti vezane za rad ministra Gvozdenovića, kao i formalnu i neformalnu komunikaciju koju je moguće imao braćom Šarić, te ostalim predstavnicima firme MAT Company vezano za taj i druge poslove iz svoje nadležnosti.


 

foto: tehnika-informatika.com

Portal Analitika