Region

Čudo u Istri: Stotine neobičnih riba nasukano na obali

0502ribe
Nesvakidašnji prizor iznenadio je stalne šetače na pulskoj uvali Valelunga: nekoliko stotina živih i uginulih riba, dugačkih oko metar i po, nasukalo se na obalu, prenose hrvatski mediji.

Čudo u Istri: Stotine neobičnih riba nasukano na obali
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše Glas Istre, događaj je odmah pokrenuo teorije o nasukavanju riba zbog potresa u Dalmaciji, ali i otvorilo rasprave o kojoj se ribi, zapravo, radi budući da niko od Puljana koji su ih prvi 'snimili' nije znao.

- U prvi mah sam, iz daljine, pomislila da se radi o nekakvim aluminijskim pločama koje je neko pobacao uz more, ali kada sam se približila bilo je jasno da je riječ o ribi. Prizor je bio sablasan: na stotine i stotine tankih riba dužih i od jednog metra plivalo je u plićaku. Pokušavali smo da ih vratimo u dubinu, ali one bi se neprekidno vraćale. Poput srebrnih vodenih zmija, bacakale su se po površini mora - ispričala je za Željka Filar, koju je prizor šokirao.

„Čudo na moru“, komentarisao je Berislav Mudrovčić, rekavši da takav prizor u životu nije vidio.

- Ovo sigurno nije prirodna pojava i nešto se moralo dogoditi da ovako veliki broj riba završi na kopnu – dodao je.

0502ribe1Biolog Neven Iveša za riječki list je rekao da bi se moglo raditi o ribi mač, čiji je naziv na latinskom Trahipterus trahypterus.

- Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu, premda na ovom području nije baš česta. Mač srebrnjak je mezopelagična, riba što znači živi na dubini od 200 do 500, pa i više metara, i vrlo rijetko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak, potpuno je dezorijentisana i lako se nasuka. Moguće je da je i jača bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, a kako su te ribe jako osjetljive na hladnoću, moguće je da su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale - pojasnio je.

Iveša ne isključuje ni mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji, koji je mogao uticati na promjene u morskom ekosistemu. Po njegovim riječima ta riba je ukusna za jelo, a najčešće se konzumira na Siciliji.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika