Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • ĐUKANOVIĆ: Država da preuzme KAP u prelaznom periodu i da smanji neopravdano visoke plate zaposlenim

ĐUKANOVIĆ: Država da preuzme KAP u prelaznom periodu i da smanji neopravdano visoke plate zaposlenim

vojinslajd
-Rusi se veoma nekorektno ponašaju, ne plaćaju obaveze i pokušavaju raznim mahinacijama da izvuku kapital iz KAP-a. Država što prije, treba, da prekine tu agoniju i preuzme KAP. E šta nakon odlaska Rusa uraditi? Alternativa može biti stečaj, ali u tom slučaju sve državne garancije „padaju“, a bojim se da država nije u stanju da finansijski servisira te dugove, objasnio je Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: Država da preuzme KAP u prelaznom periodu i da smanji neopravdano visoke plate zaposlenim
Portal AnalitikaIzvor

 

Bivši ministar privrede Vojin Đukanović ocijenio je da bi država, u nekom prelaznom periodu, trebala da preuzme upravljanje Kombinat aluminijuma, kako bi smanjila troškove poslovanja i neopravdano visoke plate zaposlenim.

- Preuzimanje KAP-a  od države, u nekom prelaznom periodu, bi bilo praćeno rigoroznim mjerama štednje. KAP je prepolovio proizvodnju, što znači da mora smanjiti broj radnika ali i neopravdano visoke zarade- ako se se misli opstati. Prosječne plate u KAP-u su oko 1000 eura, što je neprimjereno situaciji. Nakon „kresanja“ troškova, KAP bi trebalo ponuuditi nekom renomiranom prerađivaču aluminijuma, prije svega Njemcima. Treba istrajati na traženju strateškog partnera, koji bi riješio pitanje snabdijevanja strujom, rekao je Đukanović Portalu Analitika.

Prema njegovim riječima,  budući vlasnik, najbolje bi bilo da bude privatnik jer se država ne može baviti plasmanom aluminijuma i preradom.

- Po meni, on mora biti renomirani prerađivač aluminijuma. Iako nemam podatke iz Vlade, čini se da bi trebalo nastaviti razgovore sa njemačkim HGL-om, jer je u pitanju partner koji ima prerađivačke aluminijumske kapacitete. Svakom budućem partneru država treba da omogući subvencije struje do izgradnje novog izvora. Krajnja opcija može biti i zatvaranje Kombinata, ako ove prethodne mjere ne daju rezultate, naveo je bivši ministar privrede.

Upitan da li treba raskinuti ugovor sa Rusima, Đukanović je odgovorio da Deripaska kontroliše najveću aluminijumsku industriju u svijetu, ali je pokazao da ga sudbina KAP-a ne zanima.

- Rusi se veoma nekorektno ponašaju, ne plaćaju obaveze i pokušavaju raznim mahinacijama da izvuku kapital iz KAP-a. Država što prije, treba da prekine tu agoniju. E šta nakon odlaska Rusa uraditi? Alternativa može biti stečaj, ali u tom slučaju sve garancije „padaju“, a bojim se da država nije u stanju da finansijski servisira te dugove, objasnio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada čini ogromne napore da razriješi problem KAP-a.

- Mi smo mala država, kombinati ovakvog tipa su zatvoreni u Evropi i svijetu. Bilo koje rješenje da nađe Vlada, ono će biti teško i bolno. Oni iz opozicije koji olako, iz rukava, daju rješenja, su laici koji se ne razumiju u tu problematiku-uključujući pojedine opozicione poslanike. To je samo pokušaj dobijanja političkih poena, zaključio je Đukanović.

P.Z.

Portal Analitika