Svijet

Grčki ministar finansija poštom dobio metak

05janisstornarasok
G
rčki ministar finansija Janis Sturnaras primio je poštom metak, a prijetnje mu je uputila i grupa koja protestuje zbog zaplijene nekretnina kreditnim dužnicima.

Grčki ministar finansija poštom dobio metak
Portal AnalitikaIzvor

Ministru je paket poslala malo poznata grupa Kritska revolucija, u znak protesta zbog zaplijena kuća i imovine. Upozorili su Sturnarasa da država ne sprovodi nikakve mjere zaplijene kuća i izbacivanja iz domova, naveli su policijski izvori na koje se poziva Rojters.

To je posljednji u nizu incidenata, koji povećava strah od rastućeg političkog nasilja u Grčkoj.

Navedena grupa je prošle sedmice na Kritu poslala slična pisma poreskim tijelima.

Sturnaras, ugledni ekonomista koji je u junu prošle godine postao ministar finansija, razljutio je mnoge Grke zastupajući sprovođenje oštrih mjera štednje koje zahtijevaju Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), kao uslov za dobijanje pomoći za izlazak iz ekonomske krize.

U proteklih nekoliko sedmica, u Grčkoj je bilo nekoliko manjih incidenata, uključujući eksploziju bombe kućne izrade ispred zgrada u kojima žive novinari i politički eksponirane osobe.

U eksploziji bombe u jednom tržnom centru u Atini prošlog mjeseca ranjene su dvije osobe. Za neke od nedavnih napada odgovornost su preuzele ljevičarske grupe koje su protiv kapitalizma.

 

(foto:infoalbania.org)

Portal Analitika