Društvo

CP: Udruženja iz Vrbasa i Lovćenca protiv crnogorskog jezika?!

05reklamaCPok
C
rnogorska partija je zadovoljna činjenicom da su mještani višenaciomalne i multikulturalnne opštine Vrbas sa odobravanjem prihvatili inicijativu da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu, sa već postojećim srpskim i rusinskim jezikom. To dokazuju na desetine pisama podrške upućenim Opštinskom odboru CP u Vrbasu, centrali CP u Novom Sadu i opštini Vrbas, saopšteno je Portalu Analitika iz pres službe Crnogorske partije, čije je sjedište u Novom Sadu.

CP: Udruženja iz Vrbasa i Lovćenca protiv crnogorskog jezika?!
Portal AnalitikaIzvor

-Sa druge strane, zabrinuti smo ponašanjem pojedinih udruženja sa crnogorskim prefiksom koji vode negativnu kampanju protiv crnogorskog jezika. Registrovano Udruženje “Nikola I” iz Vrbasa i ljudi koji su se predstavili da pripadaju nepostojećem, neregistrovanom Udruženju Crnogoraca Vojvodine uputili su pismo rukovodstvu opštine Vrbas da se protive uvođenju crnogorskog jezika. Negativna kampanja sa istim akterima, pojačana sa pjesnikom Blagojem Bakovićem i udruženjem ”Lovćen” iz Lovćenca, se vodi i preko stranica “Večernjih novosti” koje tradicionalno nijesu naklonjene Crnoj Gori, niti crnogorskoj zajednici u Srbiji- ističe se u saopštenju.

Crnogorska partija apeluje na udruženja koja u svom nazivu koriste crnogorski prefiks da svoje aktivnosti, u pozicioniranju pred izbore za nacionalni savjet koji će biti održani 2014 godine, vode na dostojanstven način “kako dolikuje narodu koji treba da predstavljaju”.

-Crnogorska partija ih podsjeća da po Zakonu o Nacionalnim savjetima Republike Srbije jedna od njegovih osnovnih funkcija je da zastupa interese i predstavlja svoju  nacionalnu zajednicu u oblasti službene upotrebe jezika, obrazovanja, informisanja na jeziku nacionalne manjine i kulture i učestvuje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima osnivanja odgovarajuće ustanove u ovoj oblasti. Crnogorska partija očekuje da će se opština Vrbas uskoro izjasniti povodom njenog zahtjeva- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika