Fudbal

Namješten meč Liverpul – Debrecin?

05ligasampionaok
Utakmica između Liverpula i Debrecina u grupnoj fazi Lige šampiona 2009. jedna je od dvije utakmice elitnog takmičenja koja je pod sumnjom da je namještena. Ovu informaciju prvi je objavio danski tabloid „Ekstra Bladet“, a prenijeli su je svi veći mediji u Britaniji uključujući Miror, Dejli Mejl i Telegraf.

Namješten meč Liverpul – Debrecin?
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše danski list, u Liverpulu ništa nijesu znali o namještanju, dok je Debrecinu ponuđeno da primi tri i više golova na toj utakmici. Ponudu je navodno dala kockarska kompanija iz Singapura koja ima svoja predstavništva u 30 zemalja širom svijeta.

Iako je Liverpul imao 58 odsto posjed lopte i devet udaraca u okvir gola, konačni rezultat bio je samo 1:0 nakon što je crnogorski golman Vukašin Poleksić odbio loptu posle šuta Toresa i omogućio Kujtu da postigne jedini gol na meču.

Fokus istrage upravo je na golmanu Poleksiću – njemački istražitelji prisluškivanjem su došli do razgovora iz kojeg se može zaključiti da je Poleksiću ponuđen mito.

Takođe, u SMS porukama koje su slali ljudi koji su željeli da namjeste meč, a do kojih je došla policija, vidi se da su oni ljuti jer Stiven Džerard nije realizovao nekoliko šansi.

Nekoliko nedjelja kasnije, pod sumnjom se našla i Poleksićeva partija u porazu Debrecina od Fiorentine 4:3.

Nekadašnji golman Sutjeske i Lećea već je ranije bio suspendovan – UEFA je u junu 2010. njegovog saigrača Mesaroša i njega kaznila zabranom igranja fudbala u trajanju od dvije godine jer nijesu prijavili pokušaj namještanja meča, iako policija tada zapravo nije pronašla nijedan dokaz da je Poleksić namjestio neku utakmicu.

Kao što je rečeno, niko iz Liverpula izgleda nije umiješan u celu priču.

„Niko iz Europola nije kontaktirao bilo koga iz Liverpula“, rekao je portparol ’crvenih’.

Portal Analitika