Svijet

VIDEO: Bivši kralj Norodom Sihanuk kremiran u Pnom Penu

4Sihanouk
Kambodžanci su ispratili danas sa suzama u očima i vatrometom bivšeg kralja Norodoma Sihanuka, koji je kremiran poslije sedmodnevne zvanične žalosti.

VIDEO: Bivši kralj Norodom Sihanuk kremiran u Pnom Penu
Portal AnalitikaIzvor

Sihanuk je predvodio narod kroz pola vijeka političkih turbulencija, koje su ga uvukle u ambis genocidne vlasti crvenih Kmera, iz koga se ipak izvukao.

Stotine hiljada ljudi iz cijele Kambodže slilo se u prijestonicu Pnom Pen, da odaju posljednju počast nekadašnjem kralju, koji je umro 15. oktobra prošle godine, u 90. godini, od srčanog udara u Pekingu.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima oca moderne Kambodže bio je izložen u Kraljevskoj palati, a u petak je premješten iz Kraljevske palate u pratnji pola miliona ljudi.

Postavljen je u krematorijum nalik hramu, visok 15 spratova, gdje su Sihanukovi ostaci kremirani poslije zalaska Sunca, u prisustvu njegovog sina Norodoma Sihamonija i udovice, kraljice majke Norodom Monineat.

Poslije kremacije Sihamoni je uručio darove za oko 400 zatvorenika, koje je prethodno pomilovao, kao dio nacionalne žalosti za njegovim ocem.

Kremacija je obavljena u zidom opasanom dvorištu, gdje je 90 budističkih monaha, po jedan za svaku godinu Sihanukovog života, pojalo oko kovčega prekrivenog cvijećem.

Samo državna elita i strani državnici mogli su da uđu unutar tog prostora, gdje su bili i pripadnici kraljevske porodice obučeni u pantalone i vojnici, u uniformama u stilu 19. vijeka, sa šljemovima i mačevima.

Ritual današnje sahrane, izveden u kombinaciji hindu, budističke i animističke tradicije, zadnji put je viđen prije 53 godine kada je umro Sihanukov otac, kralj Norodom Suramarit.

Kremaciji Norodoma Sihanuka prisustvovali su i premijer Kambodže Hun Sen i brojni lideri susjednih zemalja, francuski premijer Žan-Mark Ero, princ Akišino iz Japana, dok je Kinu predstavljao Ćia Ćingling, viši savjetnik vlade i bivši član Politbiroa.

Sihanukov pepeo počivaće u urni koja će se nalaziti u Kraljevskoj palati u Pnom Penu, a jedan dio biće rasut na ušću četiri rijeke. Građani Kambodže gaje veliko poštovanje prema Sihanuku, koji je posebno omiljen među pripadnicima starijih generacija. Sihanuk, koji je vladao najduže od svih vladara u Aziji, abdicirao je
u oktobru 2004. godine, u korist jednog od svojih sinova, Norodoma Sihamonija.

Sihanuk je želio da obezbijedi opstanak monarhije i izbjegne haos u zemlji. Bio je monarh od vremena kada je Kambodža bila francuska kolonija do uspostavljanja mira 1998, prošavši kroz decenije građanskog rata i vladavine režima Crvenih Kmera (1975-1979), odgovornih za smrt skoro dva miliona ljudi.

Harizmatična ličnost koga su mnogi smatrali "kraljem ocem", Sihanuk je podržao crvene Kmere protiv vlade koju je podržala Amerika ali poslije njihove pobjede 1975. on i njegova supruga držani su kao zatvorenici u palati. Petoro njegove djece umrlo je tokom vladavine terora.

Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanih. Uprkos dugim periodima izgnanstva i abdiciranja 2004, ostao je uticajna ličnost koja je uživala veliki ugled u svojoj zemlji i svijetu.

Izvor:Blic.rs

 

Portal Analitika