Politika

Podrška Italije i Španije za dalju integraciju Crne Gore u EU i NATO

4luk
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić sastao se danas tokom konferencije „Novi pristup reformi bezbjednosti“, koja se održava u Rimu, sa ministrom vanjskih poslova Italije Đuliom Tercijem di Sant'Agatom i državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Španije Gonsalom de Benitom Sekadesom.

Podrška Italije i Španije za dalju integraciju Crne Gore u EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora i Italija imaju tradicionalno odlične i sadržajne odnose potvrđene kroz saradnju u mnogim oblastima - ocjena je sa sastanka potpredsjednika Lukšića sa italijanskim šefom diplomatije. Terci di Sant'Agata je kazao da Italija snažno podržava integraciju Crne Gore i država Zapadnog Blakana u EU i NATO. 

Potpredsjednik Lukšić se zahvalio na podršci koju Italija pruža u integracionim procesima, te promociji politike otvorenih vrata za nove članice NATO-a. On je saopštio da je Crna Gora za kratko vrijeme prešla dinamičan put, ali i da odgovorno pristupa i novim obavezama koje se odnose na otvaranje novih pregovaračkih poglavalja, te reforme u oblastima od ključnog značaja za demokratizaciju društva. 

Istakunuto je da Crna Gora i Italija imaju dobro ekonomsku saradnju, ali da treba raditi na daljem snaženju i promociji investicionih mogućnosti. Na sastanku je razgovarano i o nastavku i daljem jačanju saradnje u više oblasti kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma.

Državni sekretar za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Španije Gonsalo de Benito Sekades je saopštio da Španija snažno podržava dalju integraciju Crne Gore u EU i NATO. 

Na sastanku je razgovarao i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa. U tom kontekstu, potpredsjednik Lukšić je informisao Sekadasa da će Vlada Crne Gora ubrzo imenovati ambasadora za Španiju na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Podgorici. Na sastanku je ocijenjeno da u u narednom periodu treba raditi na daljem jačanju saradnje na ekonomskom planu, ali i u drugim oblastima od značaja za unapređenje odnosa dvije države.

Portal Analitika