Abiznis

Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

4nafta
Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima nakon višednevnog rasta zbog znakova poboljšanja ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Aneričkim Državama (SAD) i Kini i napetosti na Bliskom istoku.

Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 80 centi, na 115,96 USD. U petak je nafta zaključila trgovinu na najvišem nivou u skoro mjesec od 117,07 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 90 centi, na 96,87 USD.

"Tržište će vjerovatno predahnuti i proći fazu konsolidacije", smatra glavni analitičar naftnih tržišta u londonskoj konsultantskoj firmi Energy Aspects, Amrita Sen.

Američki poslodavci u januaru su otvorili 157 hiljada novih radnih mjesta, a Institut za upravljanje nabavkom (ISM) odvojeno je istog dana objavio da je njegov indeks aktivnosti u industriji u januaru dostigao najviši nivo od aprila prošle godine.

Istraživanja aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru pokazala su blagi oporavak.

Proizvodni sektor eurozone zabilježio je najbolji mjesec za godinu, uprkos padu aktivnosti, što pokazuje da je najgore prošlo.

Cijene nafte podstiče i zabrinutost za snabdijevanje zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 112,62 USD, što znači da je bila 32 centa viša nego prethodnog trgovačkog dana.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika