Abiznis

Dostavljena ponuda za opremu Tehnostila

4ts
Na oglas za kupovinu nikšićke Hladne valjaonice Tehnostil /Tehnosteel/ dostavljena je jedna ponuda za opremu koja odgovara uslovima tendera, saopšteno je iz stečajne uprave.

Dostavljena ponuda za opremu Tehnostila
Portal AnalitikaIzvor

Stečajni upravnik, Dragoslav Jauković kazao je agenciji Mina-business da je ponuda prihvaćena, kao i da će novac od toga ići NLB Montenegro banci.

»Što se tiče građevinskog zemljišta, tu još nema ništa. Bilo je nekih interesovanja iz Italije, ali nema ništa konkretno«, dodao je Jauković.

On je naveo da novi tender neće odmah raspisivati, već da će malo sačekati da vide hoće li biti još nekog interesovanja za imovinu.

Početna cijena imovine fabrike, za koju su se ponude mogle dostavljati do danas, iznosila je 1,35 miliona EUR.

Oprema u ispravnom stanju, koju čine makaze S-600 i mašina za konfekcioniranje cijevi SIMEC ponuđeni su za 17,13 hiljada EUR odnosno 2,94 hiljade EUR.

Građevinsko zemljište se 11. put prodavalo po cijeni od 347,63 hiljade EUR, a objekti opterećeni hipotekom za ukupno 984,04 hiljade EUR.

Na jednom od ranijih oglasa za prodaju Tehnostila ponudu za kupovinu dijela imovine dostavila je kompanija Uniprom Čačak. Ona je za kupovinu četiri ispravne mašine ponudila 125 hiljada EUR. Međutim, ta kompanija je od stečajne uprave tražila raskid kupoprodajnog ugovora i povraćaj novca koje su platili za postrojenja koja, kako kažu, nijesu prošla carinsku kontrolu.

Bivši radnici su polovinom decembra prošle godine najavili blokadu carinskog terminala u Nikšiću, ukoliko im Uprava carina ne isplati 50 hiljada EUR, koliko im je trebalo uplatiti da bi se mašine izvezle. Prema dogovoru, taj novac bi bio vraćen radnicima kasnije. Nakon što je Privredni sud odlučio da se radnicima vrati sporni iznos novca, oni su odustali od blokade.

Hladna valjaonica je najstariji i prvi privatizovani pogon Željezare kojeg je 2002. godine kupila rusko-švajcarska kompanija Tehnostil. Stečaj je u preduzeće uveden u junu prošle godine na zahtjev radnika, kojima se duguje oko 1,3 miliona EUR za zaostala primanja i stambene kredite.

Vlasnik Tehnostila je sredinom 2009. godine obustavio proizvodnju, a nakon nekoliko mjeseci u Suboticu odvezao i mašine vrijedne više od dva miliona EUR.

Zaposleni u Tehnostilu su početkom 2010. godine počeli protest, koji je trajao dva i po mjeseca, od čega su 20 dana štrajkovali glađu.

Ministarstvo ekonomije u Tehnostil uvelo je privremenu upravu, a državno tužilaštvo najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću, ali bez rezultata.

Portal Analitika