Svijet

GRAND CENTRAL NJUJORK: Prvih sto godina (VIDEO)

0402centralvijest

Priča o istoriji Glavne željezničke stanice u Njujorku je, u suštini, priča o usponu Njujorka i Amerike, o nastanku Velegrada i Imperije...

GRAND CENTRAL NJUJORK: Prvih sto godina (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

 

Tekst i video: Nikola ĐURKOVIĆ

 

U februaru daleke 1913. godine počeo je sa radom Glavni željeznički terminal Njujorka. Ovih dana Grand Cental proslavlja svoj 100-ti rođendan. Monumentalna građevina je rezultat lokalne politike, korporativne moći i avangardne vizije. Sem Roberts, dugogodišnji novinar Njujork Tajmsa u svojoj upravo objavljenoj knjizi „Grand Central: Kako je željeznička stanica transformisala Ameriku“, piše da je ideja potekla početkom dvadesetog vijeka od Vilijama Vilgusa, glavnog inžinjera Željeznice Njujorka.

0402centraltekst

Tehnološki aspekat ideje je bio jasan: električni voz je, u poređenju sa vozom na paru, efikasniji, lakši za održavanje i brži. Dio Vilgus projekta je bio i soliter sa dvanaest spratova i preko 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Kako je i sam objasnio, terminal bi mogao biti trasformisan od neproduktivne agencije za transport do „samostalnog, održivog rudnika zlata“. Uz neophodnu podršku porodica Vanderbilt, Rokfeler i Morgan, izgradnja je počela 1903. godine. Deset godina kasnije - i dvije milijarde današnjih dolara kasnije – Njujork Tajms je štampao specijalni dodatak u čast početka rada Teminala: prvi je, kažu, stigao lokalni voz iz Harlema.

0402centralsat

Od tada je prošlo bezbroj sastanaka kod legendarnog sata od skupocjenog opala, kraj šaltera za informacije. Vrijeme polaska vozova je uvijek prikazano jedan minut ranije, kako bi se putnicima dala posljednja šansa od šezdeset sekundi.

Iznad svega je konkavni plafon sa Zodijakom mediteranskog zimskog neba i nekih 2.500 zvijezda.

Nakon proteklog vijeka sa sigurnošću se može reći da je Grand Central stanica preživjela surovi sud vremena i ostala jedinstvena pozornica Menhetna. Proslava jubileja je počela jedanaestom godišnjom izložbom njujorškog Tranzit muzeja. Žurka će trajati tokom cijele godine u formi koncerata, političkih govora, multimedijalnih izložbi i – šopinga. Proslava stotog rođendana Glavne željezničke stanice u Njujorku je dokaz da je ovdašnja elita duboko svjesna da je Grand Central, u suštini, priča o usponu Njujorka i Amerike, o nastanku Velegrada i Imperije. Ostaje da se vidi da li će i sljedećih sto godina svi vozovi voditi u Njujork.

0402centraltekst1

 Produkcija: Portal Analitika 2013.

Portal Analitika