Zanimljivosti

Otkriven skelet Ričarda III

0402ricard
Britanski naučnici su, poslije dužih ispitivanja, potvrdili da skelet pronađen ispod jednog parkinga u Engleskoj pripada kralju Ričardu III.

Otkriven skelet Ričarda III
Portal AnalitikaIzvor

"Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja", rekla je Linda Pidžon iz Društva koje proučava život ove istorijske ličnosti, prenosi b92.

Univerzitet Lester je objavio fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi je rekao da je skelet u dobrom stanju.

Ričard III bio je na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vrijeme Ratova ruža tj. građanskog rata koji se vodio oko engleskog prijestola. Tokom njegove kratkotrajne vladavine sprovedeno je više reformi, među kojima je i uvođenje prava na uslovnu odbranu i ukidanje zabrana nekih knjiga i časopisa.

0402lobanja
Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mjestu gdje je u 15. vijeku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara sjeverno od Londona. Na tom mjestu sada se nalazi parking.

Nalazi zbog kojih se i ranije vjerovalo da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se vjeruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo. Sada su DNK nalazi potvrdili bez sumnje da je riječ o kralju.

Smrću Ričarda III u engleskoj istoriji završava se era dinastije Jork, koju tada smjenjuje dinastija Tjudor.

Foto: news.com.au

Portal Analitika