Svijet

Poginuo paragvajski predsjednički kandidat

0402-Lino-Ovijedo
Paragvajski predsjednički kandidat Lino Ovijedo poginuo je u padu helikoptera.

Poginuo paragvajski predsjednički kandidat
Portal AnalitikaIzvor

Ovijedo (69) koji je sudjelovao 1989. godine u svrgavanju diktatora Alfreda Strosnera, javnosti je poznat kao penzionisani general i dinamičan javni govornik. Bio je među kandidatima za predsjedničke izbore koji će se održati u aprilu u toj južnoameričkoj zemlji.

- Policijski spasioci pronašli su u nedjelju njegovo tijelo u ostacima helikoptera koji se srušio na sjeveru Paragvaja, gdje je putovao na predizborni skup. Na dan 3. februara u Paragvaju se obilježava tačno 24 godine od udara s kojim je završila Strosnerova 35-ogodišnja diktatura – prenosi bosanski portal Nezavisne.com.

Popularnost Lina Ovijeda temelji se na priči da je lično ušao u Strosnerov bunker s bombom u ruci i na taj primorao diktatora na predaju.

Prema rezultatima anketa Ovijedo je bio na četvrtom ili petom mjestu po izgledima za predstojeće izbore.

„U ime vlade, šaljemo naše iskreno saučešće porodici generala Lina Cezara Ovijeda“, objavio je paragvajski predsjednik Federiko Franko na Tviteru. Vlada je proglasila tri dana žalosti i obustavila sve službene aktivnosti – stoji na portalu Nezavisne.com.

Ovijedo je 1990. godine optužen za zavjeru da svrgne vladu nakon čega je osuđen na 10 godina zatvora. Prije isteka roka za izdržavanje kazne pomilovan je nakon čega se u politiku vratio kao vođa konzervativne stranke Nacionalna unija etičkih građana.

- Ministar unutrašnjih poslova Karmelo Kabalero rekao je da će vlada istražiti nesreću, koja se dogodila u subotu naveče, kad je Ovijedo letio natrag za glavni grad Asunsion po nepovoljnim vremenskim uslovima – prenosi elektronsko izdanje Nezavisnih novina.

0402-Lino-Ovijedo-2

Foto: bellenews.com; inquisitr.com

 

Portal Analitika