Turizam

RADAK KUKAVIČIĆ: Dodatni izvori energije moraju biti prioritet u radu ugostiteljskih objekata na sjeveru

Zeljka-Radak04

Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja Željka Radak Kukavičić ocijenila je da hoteli na sjeveru moraju imati dodatne izvore energije.

  RADAK KUKAVIČIĆ: Dodatni izvori energije moraju biti prioritet u radu ugostiteljskih objekata na sjeveru
Portal AnalitikaIzvor

- Pitanje obezbjeđenja dodatnih izvora energije, posebno kada je riječ o sjeveru Crne Gore, mora biti prioritet u radu ugostiteljskih objekata, dok nadležne institucije sa svoje strane imaju obavezu stvaranja optimalnih uslova za konstantno podizanje kvaliteta u turizmu, kazala je Radak Kukavičić u izjavi za Portal Analitika.

Prema njenim riječima, eventualni gubici koje bude imala turistička privreda, uzrokovana višednevnim nestancima struje, zajedničkim naporima će biti nadoknađeni.

- Takođe, problemi u Kolašinu su se desili sredinom nedjelje, a ne vikendom kada skijaški centri i turistička privreda generišu najveći prihod, te vjerujemo da gubici mogu biti anulirani. Ministarstvo je uložilo maksimalne napore da se ovaj problem prevaziđe u najkraćem roku, te smo tako sa NTO formirali tim koji je bio u dnevnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama – EPCG, Direkcija za saobraćaj i svakako ski centri i hotelsko - turistička privreda. Takođe, pored Ministarstva i NTO, hoteli su u kriznim danima radili na dodatnoj animaciji gostiju poput: ponude boravka u nekim hotelima na primorju, gratis aranžmani, besplatni ski pasovi, prevoz do skijališta koja su u funkciji i sl. Dakle, smatram da je povećanje kvaliteta u poslovanju svih nadležnih subjekata, te njihova intenzivna saradnja, ključ za izbjegavanje ovih problema, naravno, u onom dijelu gdje ih je moguće predvidjeti i uticati na njih, kazala je Radak Kukavičić.

ANALITIKA: Koliko je višednevni nestanak električne energije uticao na rezultate zimske turističke sezone (šteta u hotelu Bjanka). Šta treba uraditi da se ovakve stvari ne ponavljaju odnosno ublaže?

RADAK KUKAVIČIĆ: Podsjetiću da je ostalo još vremena do kraja zimske turističke sezone, te da je prošla zimska sezona trajala do aprila. U tom kontekstu, vjerujemo da će eventualni gubici koje bude imala turistička privreda, zajedničkim naporima biti nadoknađeni. Takođe, problemi u Kolašinu su se desili sredinom nedjelje, a ne vikendom kada skijaški centri i turistička privreda generišu najveći prihod, te vjerujemo da gubici mogu biti anulirani.

Ministarstvo je uložilo maksimalne napore da se ovaj problem prevaziđe u najkraćem roku, te smo tako sa NTO formirali tim koji je bio u dnevnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama – EPCG, Direkcija za saobraćaj i svakako ski centri i hotelsko - turistička privreda. Takođe, pored Ministarstva i NTO, hoteli su u kriznim danima radili na dodatnoj animaciji gostiju poput: ponude boravka u nekim hotelima na primorju, gratis aranžmani, besplatni ski pasovi, prevoz do skijališta koja su u funkciji i sl. Dakle, smatram da je povećanje kvaliteta u poslovanju svih nadležnih subjekata, te njihova intenzivna saradnja, ključ za izbjegavanje ovih problema, naravno, u onom dijelu gdje ih je moguće predvidjeti i uticati na njih. Da li će biti štete na kraju turističke sezone i kolika će ona eventualno biti, analiziraćemo po njenom završetku. Ali, još jednom posebno ističem da očekujemo da ponuda i popunjenost kapaciteta u februaru i martu anuliraju gubitke. Razlog za optimizam nam daju informacije o bukingu u hotelima kad su u pitanju tržišta ne samo regiona nego i šire.

ANALITIKA: Zašto hoteli nemaju alternativne izvore energije?

RADAK KUKAVIČIĆ: Pitanje obezbjeđenja dodatnih izvora energije, posebno kada je riječ o sjeveru Crne Gore, mora biti prioritet u radu ugostiteljskih objekata, dok nadležne institucije sa svoje strane imaju obavezu stvaranja optimalnih uslova za konstantno podizanje kvaliteta u turizmu. Dio kvaliteta čine i kapaciteti svih nas, da, u slučaju poslovanja u otežanim ili nepredviđenim okolnostima, ne izgubimo ni jednog gosta. To se, kako sam rekla, može postići kvalitetom u poslovanju i pripremi sezone, ili, ukoliko je riječ o okolnostima na koje se ne može uticati, postojanjem jasnog plana kojim će se nadomijestiti eventualni gubici.

ANALITIKA: Šta se dešava u slučaju „Onogošt“? Da li Vlada ima neko rješenje za ovo preduzeće?

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Sindikalne organizacije. Takođe, imamo intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Privrednog suda, predsjednikom i stečajnim upravnikom. Nakon svih ovih razgovora iskristalisali su se kao mogući za realizaciju sljedeći prijedlozi:10 zaposlenih je steklo pravo na starosnu ili prijevremenu penziju; 20 radnika je već angažovano u stečajnom postupku – spisak radnika je dostavljen Ministarstvu, postoji spremnost stečajnog upravnika da angažuje još 10 radnika u hotelu “Onogošt” Nikšić;

Preostali radnici mogu biti angažovani ili u hotelima HTP “Onogošt” a. d. u stečaju ili alternativno u neko drugo hotelsko turističko preduzeće. HG “Budvanska rivijera” i HTP “Ulcinjska rivijera” ukupno su prihvatili angažovanje 30 radnika. Ministarstvo ima uvjeravanja od strane stečajnog upravnika da će hoteli, ukoliko ne budu prodati, u toku ljetnje turističke sezone biti u fukciji, a samim tim biće angažovani svi radnici;

ANALITIKA: Kada će biti isplaćene decembarske zarade radnicima “Onogošta”.

RADAK KUKAVIČIĆ: Od predsjednika suda  smo obaviješteni da će decembarska plata radnicima biti uskoro isplaćena. Napominjem da je imovina preduzeća šest puta objavljivana na prodaju i posljednja prodajna cijena iznosi 17,6 miliona eura. U prethodnom periodu treba preispitati postupak i način procjene imovine preduzeća, te da iste uskladi sa međunarodnim standardima iz ove oblasti, kako bi ubrzali sprovođenje stečajnog postupka u preduzećima.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremilo je infomemorandum koji sadrži podatke o hotelima, na crnogorskom i engleskom jeziku i isti uputila nadležim institucijama i potencijalnim investitorima na korišćenje i upoznavanje.Dakle, radi se na najadekvatnijem rješenju za radnike, te postoji nekoliko opcija koje su ponuđene i zajednički radimo na iznaleženju najadekvatnijih rješenja za njih.

ANALITIKA: Kako idu pripreme za predstojeću turističku sezonu?

RADAK KUKAVIČIĆ: Pripreme za predstojeću ljetnju turističku sezonu su otpočele već krajem 2012., i to . inteziviranjem aktivnosti na prevazilaženju dugogodišnjih problema. Akcioni plan za pripremu turističke sezone 2013. koji će Vlada razmatrati početkom tekuće godine, sadržaće sve mjere kojima ćemo raditi na privlačenju turista, eliminisanju sive ekonomije i podizanju kvaliteta usluge.

Kao posebno značajnu aktivnost ističem da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma zajedno sa ostalim resornim institucijama, definisati jasne mjere za unaprijeđenje i bolju kontrolu sezonskog zapošljavanja za oblast turizma.

Prema najavama lokalnih samouprava ove sezone možemo očekivati znatno manji broj privremenih objekata, bolje uređene parking prostore, intezivniju kontrolu buke i nelegalnih izdavalaca privatnog smještaja.

Samo tokom prošle godine od turizma je prihodovano 700 miliona eura, što predstavlja povećanje od 4,3 odsto u odnosu na 2011.godinu. Informacije koje dobijamo od turističke privrede ukazuju na dobar buking i sa razlogom očekujemo da ćemo u 2013. u našoj zemlji evidentirati 1,5 milion turista i rast prihoda u odnosu na prošlu godinu. Vjerujem da su ovi podaci značajni, jer pokazuju kontinuirani trend rasta, za koji nemamo sumnje da će se nastaviti.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika