Abiznis

Do kraja godine 1,4 milijarde smart telefona

telefonok
Ukupan broj pametnih ili smart telefona na svijetu do kraja godine će dostići cifru od 1,4 milijarde, od čega će 57 odsto imati Android operativni sistem, a 21 odsto iOS.

Do kraja godine 1,4 milijarde smart telefona
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima ABI risrč /Research/ portala, u tom periodu će u aktivnoj upotrebi biti 268 miliona tableta, od čega će na Androidu biti 62 odsto i 28 odsto na iOS, javio je Tanjug, prenosi Mina biznis.
Rast na godišnjem nivou, u odnosu na prošlu godinu, iznosiće 44 odsto za pametne telefone i 125 odsto za tablet.
Uprkos činjenici da Gugl /Google/ i Epl /Apple/ snažno drže tržište, ABI risrč smatra da budućnost neće biti toliko bipolarna.
Viši analitičar ABI risrča, Aapo Markkanen kazao je da će tokom ove godine uspjeh doživeti i Windows fon /Phone/ i Blekberi /Blackberry/ 10.
"Do kraja godine očekujemo da u upotrebi bude 45 miliona Windows telefona, dok će Blekberi zadržati bazu od 20 miliona korisnika", rekao je Markkanen i dodao da će Majkrosoft /Microsoft/ imati 5,5 miliona tableta sa Windows operativnim sistemom.
Markkanen smatra da se i Majkrosoft i Blekberi plaše da će početna prodaja njihovih uređaja podbaciti i samim tim smanjiti interesovanje stručnjaka koji rade na razvoju aplikacija, što će negativno uticati na uspjeh dalje prodaje.

Portal Analitika