Turizam

RATKOVIĆ: Pažljivo preispitati ugovore o privatizaciji, ne mogu se svi raskinuti

0302Ratkovic1
Ugovori o privatizaciji hotelskih preduzeća moraju se preispitati, ali se sa investitorima ne može naprasno prekinuti ugovor zbog neispunjenih obaveza, kazao je za Dnevnik TVCG prof. dr Rade Ratković.

RATKOVIĆ: Pažljivo preispitati ugovore o privatizaciji, ne mogu se svi raskinuti
Portal AnalitikaIzvor

- Najprirodnije je da se svi ti ugovori preispitaju, s tim što sankcije moraju biti usklađene sa odredbama ugovora. Ne možemo reći: "Niste investirali, sad vam prekidamo ugovor", nego treba vidjeti da li je ta obaveza u ugovoru čvrsto fundirana i da li se mogu izreći takve mjere - precizirao je dekan Fakulteta za bisnis i turizam u Budvi.

Prema njegovim riječima, privatizacija je odrađena u nevrijeme, jer smo tada bili tržišno neatraktivni, pa je bilo za očekivati da dobijemo lošije investitore. Priorite je bio i "krpljenje" budžetskih deficita, smatra Ratković i podsjeća na neka od rješenja koja su propuštena:

- Ako se neko sjeća, hotelska grupa Akor (Accor) je htjela da uzme osam ili deset hotela na menadžment u Crnoj Gori. Accor je tada bio treća menadžment grupacija po snazi i reputaciji u svijetu. Znači, bez prodaje fizičkih struktura: očuvale bi se firme, očuvali bi se kadrovi i unaprijedili njihovo poslovanje.

Inače, Vlada je protekle sedmice usvojila mjere kako bi se ubrzala izgradnja kvalitetnih turistički kapaciteta u Crnoj Gori, u skladu da odredbama aktuelne Strategije za razvoj turizma do 2020. godine.

- Svaki investitor će dostaviti tri datuma koja se moraju ugovorom poštovati. Jedan od njih je datum do kada se mora aplicirati za izdavanje građevinske dozvole, drugi je datum kada moraju početi građevinski radovi, a treći je svakako datum do kada će se objekat staviti u funkciju - kazao je Nebojša Popović, sekretar vladinog Sekretarijata za razvojne projekte.

Portal Analitika