Zanimljivosti

Trka za svemir: Dokle je ko stigao?

0302svemir
Svemirska trka SAD i Sovjetskog Saveza, koja je obilježila nekoliko decenija prošlog vijeka, možda će uskoro djelovati kao dečja igra u poređenju sa trkom u koju je u 21. vijeku uključeno desetak nacija, prenosi Blic.

Trka za svemir: Dokle je ko stigao?
Portal AnalitikaIzvor

Prošlonedjeljno lansiranje južnokorejske rakete „Naro-3“, dometa 800 kilometara, uzburkalo je duhove u tom regionu, u kojem Kina, Japan i Sjeverna Koreja odavno ne kriju ambicije ka razvoju svemirskih programa. Raketa koju je Seul ispalio, ne samo da je tu zemlju učinila tek 13. u svijetu koja je uspjela da probije „okove“ Zemljine atmosfere, već je u njenom dometu i kineski megapolis Šangaj i prijestonica Peking, što se nimalo ne sviđa Kini, ali ni SAD, koje su saveznik režima u Seulu.

Kinezi su uspjeli da u prethodnih deset godina pošalju prvog astronauta u svemir, 2008. obave prvu „svemirsku šetnju“, a prošle godine uspješnu misiju imala je i prva astronautkinja. Do 2020, Kina planira postavljanje svemirske stanice, a do 2025. slanje čovjeka na površinu Mjeseca.

Do 2024. Amerikanci bi željeli da imaju stalnu bazu na Mjesecu. Boravak svemirskog vozila „Kjurioziti“ (Curiosity) prošle godine na površini Marsa uvod je i u „osvajanje“ Crvene planete.

Pored Mjeseca i Marsa, Rusiju zanima i Venera. Plan vlasti u Moskvi je da oko 2016. lansira letjelicu koja bi vršila istraživanja u orbiti ove planete. Ambiciozne planove u vezi sa svemirom ima i Indija, koja razvoj misija želi da započne slanjem letjelice „Mangaljan“ u orbitu Marsa. Ukupni troškovi ovog programa procijenjeni su na 83 miliona dolara. Iako zapadni mediji ironično govore o vijesti da je Iran uspio da u svemirskoj kapsuli „Pišgam“ pošalje majmuna u svemir i bezbjedno ga vrati prošle nedjelje, ovo je veliki korak Teherana ka slanju ljudske posade u kosmos.

Foto: blic.rs

Portal Analitika