Društvo

Pozitivna: Nadležni da reaguju na devastaciju obale Morače

predrag-nikolicok
Pozitivna Crna Gora očekuje reakciju inspekcijskih organa i povraćaj prvobitnog stanja obale Morače u dijelu starog puta prema Danilovgradu koliko je to moguće, sa definisanjem odgovornosti izvođača i investitora radova, zbog devastiranja spomenika prirode kakav je moračka  obala, saopštili su iz Pozitivne Crne Gore. Komentarišući stanje obale rijeke Morače koje je nastalo prilikom rekonstrukcije starog puta prema Danilovgradu, iz te stranke su istakli da „opet imamo primjer koji oslikava podgoričku despotiju“.

Pozitivna: Nadležni da reaguju na devastaciju obale Morače
Portal AnalitikaIzvor
- Rekonstrukcija starog puta prema Danilovgradu oslikava odnos aktuelne vlasti prema prirodnim resursima i sistemu vrijednosti koji  praktikuje po svim osnovama. Obala Morače je spomenik prirode i ta obala bi trebala da je čini  lijepom i da posjetioce ostavlja bez daha. Odsustvo lične i kolektivne odgovornosti prema onima koji ugrožavaju spomenike prirode, kao i odsustvo sankcionisanja onih koji su odgovorni za trenutno „kićenje“ obale Morače smećem, daje rezultate od kojih treba da se stidimo – navodi se u saopštenju Pozitivne Crne Gore dostavljanom Portalu Analitika koje potpisuje Predrag Nikolić iz Sektora za održivi razvoj, uređenje i zaštitu prostora te stranke.Obala-Morace-2zad

Dalje se navodi da je očigledno da se radi o projektu koji se gradi „bez zatvorene finansijske konstrukcije, sa nepostojanjem ozbiljne dinamike radova i sa neprihvatljivim sistemom građenja koji je u potpunosti devastirao dio desne obale Morače“.

- U despotijama kakva je i Podgorica, uobičajeno je da se poslovima ove vrste prilazi bez definisane strategije i sa fiktivno pripremljenom dokumentacijom. U takvom sistemu vrijednosti, institucije postoje da bi služile despotima, a ne sprovodile pravila struke i čuvala opšte vrijednosti – navodi se u saopštenju Pozitivne.

 

Portal Analitika