Abiznis

Panasonik udvostručio gubitak

0302panasonik
Japanska kompanija Panasonik u prvih devet mjeseci poslovne godine, zaključno sa decembrom, bilježi gubitak od 6,77 milijardi dolara.

Panasonik udvostručio gubitak
Portal AnalitikaIzvor

Na nivou cijele poslovne godine gubitak bi mogao dostići 8,3 milijarde dolara.

Gubitak posrnulog elektronskog diva u tri kvartala gotovo je dvostruko viši u odnosu na gubitak iz istog perioda prethodne poslovne godine.

Prihodi Panasonika u prva tri kvartala pali su 8,8 odsto na 59,06 milijardi dolara zbog slabe prodaje televizora s ravnim ekranima, prenosi BAnka magazin.

Japanska kompanija je, međutim, ostvarila dobit iz poslovanja od 1,32 milijarde USD, zahvaljujući, prije svega, smanjenim fiksnim i materijalnim troškovima.

Panasoniku, kao i njegovim suparnicima Soniju i Šarpu prodaja pada zbog usporavanja globalne ekonomije i visokih troškova restrukturiranja.

Šarp je u petak objavio da je u devet mjeseci, zaključno sa decembrom, zabilježio gubitak od 4,6 milijardi dolara, što je dvostruko više nego u istom periodu prethodne godine.

Kreditna agencija Fič je u novembru prvi put snizila kreditni rejting Panasonika i Sonija na neinvesticioni nivo, zbog, kako je navedeno u obrazloženju, loših bilansa i pogoršanja stanja u elektronskom sektoru.

Japanski elektronski sektor sučava se s nizom problema - snažnim jenom, manjom potražnjom na ključnim izvoznim tržištima, snažnom stranom konkurencijom i sopstvenim strateškim greškama.

Portal Analitika