Društvo

Za polaganje vozačkih ispita novi Zakon, stara pravila

0302vozacki
Iako je novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na snazi od 6.januara, instruktori vožnje još čekaju pojedine podzakonske akte kojima će se tačnije znati po kom principu će se polagati vozački ispit.

Za polaganje vozačkih ispita novi Zakon, stara pravila
Portal AnalitikaIzvor

- Mi kao škola jednostavno lutamo u tom dijelu i čekamo da nam to dostave iz ministarstva. Recimo, koji su časovi, koje materije za praktičnu nastavu, da se to podijeli po časovima jer po novom zakonu više nije čas nego je sat, kazao je za radio Antena M direktor Saveza vozača Milovan Šušović.

Nije još definisana ni cijena polaganja, kaže Šušović. To što će instruktori više vremena provoditi sa kandidatima - nesumnjivo će povećati i cijenu kursa.

- Treba da bude skluplje jer ima više sati I teorijskih I praktičnih koji treba da se provedu da bi se kandidat obučio, dodaje Šušović.

Da bi ostvario uslov za polaganje vozačkog ispita, kandidat mora da odradi 40 časova teorijske i 30 časova praktične nastave za B kategoriju. Iako je najavljivano da će od januara kurs trajati šest mjeseci, od te priče nema ništa - tvrdi Šušović.

- Nema one priče koja se zove šest mjeseci obuke. Ne mogu ni u redovne škole da natjeraju đake da idu a ne u nešto što se zove kurs koji treba da završi u teorijskom ipraktičnom dijelu, ocijenjuje Šušović za radio Antena M.

Šušović očekuje da će Ministarstvo prosvjete i sporta vrlo brzo uraditi tematske planove, zatim kartone za vozače, radnu knjižicu i druga dokumenta koja su neophodna kako bi se vozački ispit polagao po novom Zakonu.

- Do tada, tako smo obaviješteni od ministarstva, malo je ružan izraz, ali tako je - rekli su nam da se snađemo i kao profesionalci u tom dijelu odgovorimo trenutnom stanju kako bi kandidat bio zadovoljan onim što radimo, zaključuje Šušović.

Portal Analitika