Politika

Vuković: Očekujem argumentaciju Šabovića u vezi sa stavom o Ustavnom sudu

0302misko
Nakon što je juče Džavid Šabović iz SDP-a ocijenio da Ustavni sud nije nezavisna institucija, već da su sudije tog suda partijski kadrovi, poslanik DPS-a Miodrag Vuković komentarišući za Antenu M tu izjavu kaže da ga je iznenadila.

Vuković: Očekujem argumentaciju Šabovića u vezi sa stavom o Ustavnom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Vuković dodaje da očekuje objašnjenje i agumentaciju za takvu izjavu.

- Ne bih tako lako iznosio tako jake ocjene. Radi se o jednoj veoma važnoj instituciji u našem pravnom sistemu. Sjećam se da smo I kao studenti učili o tome da je Ustavni sud institucija iznad koje je samo Bog. Da podsjetim samo da su sudije Ustavnog suda birane u Parlamentu,većinom. Ovo što se dešava Ustavnom sudu siguran sam nema nigdje drugo. Sjetimo se samo šta su radile i kako su opisivale sudije te institucije neke NVO. Ustavni sud je jedina institucija koja sudi svim vlastima. Mislim da je to prelako data ocjena i kvalifikacija, istakao je Vuković.

On dodaje da ne zna na kojim činjenicama je utemeljena izjava.

- Ako neko smatra da je tačno to što saopštava, volio bih da znam i razloge. Osim toga, ono što dovodi u pitanje ili stavlja znak pitanja kraj takve ocjene je pitanje šta to Ustavni sud nije odlučio na način da bi se prestalo sumnjati u njegovu profesionalnost, naglašava Vuković.

Upitan da li će to uticati na odnose unutar koalicije Vuković ističe da će izjavu Šabovića shvatiti kao izolovan stav, te da će tražti objašnjenje.

- Sad je to pitanje koje čovjeka mora dovesti u dilemu kako da odgovori. Ja ću ostati pri tome da se radi o izjavi jednog uvaženog kolege, predsjednika Zakonodavnog odbora. Izjavu posmatram kao izolovanu, izjavu samu za sebe, izjavu koja traži argumentaciju i objašnjenje. Dovoljna provokacija da ga upitam pri prvom susretu na osnovu čega tvrdi da s vremena na vrijeme ili ne tako rijetko Ustavni sud pada ispod očekivanog nivoa profesionalnosti, zaključio je Vuković.

Portal Analitika