Zanimljivosti

VIDEO: Asteroid će proletjeti rekordno blizu Zemlje 15. februara

0301assteorid
Asteroid veličine pola fudbalskog terena proći će 15. februara pored Zemlje bliže nego mnogi sateliti, ali neće udariti u našu planetu, objavili su naučnici američke svemirske agencije NASA.

VIDEO: Asteroid će proletjeti rekordno blizu Zemlje 15. februara
Portal AnalitikaIzvor

Asteroid 2012 DA14, tipa S (silikatni) proletjeće pored Zemlje na udaljenosti od 27.680 kilometara, što je bliže od Mjeseca, ali i dobro unutar staza navigacionih i komunikacionih satelita, prenio je portal “Spejs”.

-Ovo je rekordno bliz prolazak. Otkako je devedesetih godina počelo nadgledanje neba, nikad nijesmo vidjeli da jedan objekat te veličine prođe toliko blizu Zemlje – kaže Don Jeomans, šef programa NASA-e za praćenje asteroida pri Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

On je istakao da, iako će “svemirski kamen” proletjeti pored Zemlje bliže od geosinhronih satelita, koji orbitiraju na oko 35.800 kilometara visine, asteroid ne predstavlja prijetnju po našu planetu.

-2012 DA14 definitivno neće pogoditi Zemlju. Orbita asteroida je dobro poznata i možemo da isključimo udar – rekao je Jeomans, dodajući da su šanse za to “ekstremno male”.

-Ovaj asteroid, širok 45 metara, pored Zemlje prođe svakih 40 godina, ali udari samo jednom u svakih 1.200 godina. Udar takvog objekta ne bi bio katastrofalan na širokom području – precizirao je on.

Asteroid 2012 DA14 otkrio je prošle godine tim astronauta-amatera u opservatoriji “La Sagra” u Španiji.

Iz NASA-e kažu da će pomno pratiti prolazak tog asteroida pored Zemlje. S obzirom da će objekat proći preko neba veoma brzo, kako je rekao Jeomans “skoro puni stepen (dva puta širina Meseca) svake minute” samo će najiskusniji astronauti-amateri moći da ga uhvate, prenosi Blic.

Portal Analitika