Svijet

Radikalni islamisti zaprijetili Angeli Merkel

merkelNjemački radikalni islamisti zaprijetili su u video poruci na internetu da će ovog ljeta izvršiti napade u Berlinu i ubiti njemačku kancelarku Angelu Merkel, prenijeli su njemački mediji. Portparol njemačke obavještajne službe potvrdio je da su njeni agenti vidjeli ovaj snimak.

Radikalni islamisti zaprijetili Angeli Merkel
Portal AnalitikaIzvor

List "Velt" piše da se na trominutnom snimku pojavio islamista koji se predstavio kao Abu Azam. Vjeruje se da je on radikalni selefista koji se doselio iz Egipta prošle godine.

"Dok se sjećamo `arapskog proljeća`, jedva čekamo evropsko ljeto. Osama, sačekaj nas. Želimo da vidimo Obamu i Merkelovu mrtve", rekao je muškarac na snimku.

Njemačke vlasti pojačale su nadzor nad salafističkim grupama koje odlikuje radikalno tumačenje islama. U Njemačkoj živi oko 4.000 selefista, dok ukupna muslimanska populacija ima oko četiri miliona ljudi.

Učešće Njemačke u misiji NATO-a u Afganistanu i angažovanje vojnih transportnih aviona kao ispomoć francuskim i malijskim trupama u borbi protiv radikalnih islamista razlozi su za bojazan od napada na njemačkom tlu, prenio je Rojters. (Dnevni avaz)

 

Portal Analitika