Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • LJESAR: Vraćanje Povelje ukazuje da nadležne institucije imaju zakonske mehanizme zaštite kulturnog nasljeđa

LJESAR: Vraćanje Povelje ukazuje da nadležne institucije imaju zakonske mehanizme zaštite kulturnog nasljeđa

ljesarokLidija Ljesar, pomoćnica ministra kulture za pitanja kulturne baštine kazala je za Portal Analitika da je jučerašnje vraćanje Povelje Ivana Crnojevića Narodnom muzeju Crne Gore „pozitivan ishod koji ukazuje na značajnu okolnost da instuticija koja je prepoznata od države kao neko ko štiti određeno kulturo nasljeđe, ona za to ima raspoložive zakonske mehanizme“.

LJESAR: Vraćanje Povelje ukazuje da nadležne institucije imaju zakonske mehanizme zaštite kulturnog nasljeđa
Portal AnalitikaIzvor

„To što je Mitropolija crnogorsko-primorska juče vratila Povelju Narodnom muzeju, pozitivan je ishod i ukazuje na značajnu okolnost da institucija koja je prepoznata od države da štiti i valorizuje određeno kulturno dobro, ona za to ima raspoložive zakonske mehanizme da čak i ovakvu jednu aktivnost privede do kraja.“

Ljesar je podvukla da „uvijek postoje kreativni zakonski instrumenti“, te da je pitanje ličnog angažmana odgovornih ljudi u kulturi da daju svoj doprinos u okviru sopstvenih ingerencija, kao što je to u ovom slučaju učinio direktor Narodnog muzeja, Pavle Pejović.

Predstavnici Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne juče su direktoru Narodnog muzeja Pavlu Pejoviću vratili Povelju Ivana Crnojevića, koju je ova institucija ustupila MCP za potrebe izložbe u Manastirskom muzeju još 1987. godine. Time je ispoštovana odluka Višeg suda u Podgorici, koji je početkom januara presudio da ovaj vrijedni istorijski dokument mora biti vraćen Muzeju na Cetinju.

„Povelja se vraća tamo odakle je i otišla prije 26 godina. Ovo je dokaz da je država iznad svih nas, a čitav posao oko primopredaje smo završili u veoma korektnoj atmosferi“, kazao je Pavle Pejović, nakon što je od Mitropolije Crnogorsko primorske preuzeo Povelju Ivana Crnojevića o osnivanju Cetinja.

Portal Analitika