Društvo

ĆALOVIĆ: Još uvijek smo pod određenim mjerama nadzora

calovicvanjaokIzvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je juče da su zaposleni u MANS-u, još pod određenim mjerama nadzora, ali da ne znaju da li se radi o nadzoru privatne ili poslovne komunikacije i da li te mjere još traju.

 ĆALOVIĆ:  Još uvijek smo pod određenim mjerama nadzora
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose današnji štampani mediji, u Osnovnom sudu u Podgorici juče je, saslušanjem Ćalović, počeo spor protiv Uprave policije i države Crne Gore, koje je ova NVO tužila zbog „nezakonitog pristupanja njihovoj internet komunikaciji i saslušanja Ćalović 2011. povodom objavljivanja snimka svadbe odbjeglog Rožajca Safeta Kalića.

Kako se navodi u tužbenom zahtjevu, na ovaj način je policija narušila pravo na privatnost i ugrozila čast i ugled 25 zaposlenih u ovoj NVO, zbog čega za svakog od njih traže naknadu nematerijalne štete u iznosu od 1.500 eura, odnosno, ukupno – 37.500 eura.

Ćalović je tokom saslušanja navela da u NVO na čijem je čelu ne znaju da li još traju mjere nadzora nad radnicima MANS-a.

Kako je objasnila, oni su od UP, predsjednika Višeg suda u Bijelom Polju, i od vrhovnog državnog tužioca tražili prikupljene podatke o mjerama nadzora. Iz bjelopoljskog suda su naveli da su spisi kod vrhovnog državnog tužioca, nakon čega su se, kako je kazala Ćalović, obratili tužiocu, ali odgovor još nisu dobili.

„To znači da smo još pod određenim mjerama, ali ne znamo da li se radi o privatnoj ili poslovnoj komunikaciji i da li te mjere još traju“, kazala je Ćalović.

Ona je kazala da su joj policijski inspektori, kada su je pozvali u policiju 2011. godine, saopštili da znaju da je neko iz MANS-a na internet postavio snimak svadbe Safeta Kalića, jer su pratali svu komunikaciju te nevladine organizacije.

Ona je tvrdila da su aktivisti MANS-a za snimak Kalićeve svadbe saznali iz medija, te da ih je, kao organizaciju koja se bavi borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, zanimalo da li se na njemu nalaze šefovi kriminalnih grupa u regionu, Darko Šarić i Naser Keljmendi, pripadnici zemunskog i surčinskog klana, kao i obavještajac Zoran Lazović.

Snimak su objavili, kazala je Ćalović,   „jer su smatrali da javnost treba da zna da li „šefovi  podzemlja“  sjede zajedno sa šefovima obavještajne službe.

 

Portal Analitika