Svijet

Sto godina željezničke stanice Grand central

slikacŽeljeznička stanica Grand central u Njujorku, jedno od središta "velike jabuke" i jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija u svijetu, obilježila je danas vijek postojanja, prenose svjetski mediji.

Sto godina željezničke stanice Grand central
Portal AnalitikaIzvor

Čuveno zdanje na Menhetnu odavno ne dočekuje dugolinijske vozove, već samo one koji saobraćaju na lokalnim, međugradskim linijama, kao i kompozicije pojedinih linija njujorške podzemne željeznice.

Uprkos tome, sa stepenicima koji podsjećaju na one u pariskoj operi, predstavom zodijačkih znakova na ogromnoj tavanici i čuvenim satom, vrijednim nekoliko miliona dolara, Grand central i dalje privlači posjetioce.

Dnevno kroz Grand central prođe oko 750.000 ljudi.

Stanica, čiju je izgradnju finansirala porodica Vanderbilt, otvorena je 1913. Od rušenja, nekoliko decenija kasnije, spasila je udovica predsjednika Džona Kenedija, Žaklina Kenedi Onazis, tako što je spriječila plan gradskih vlasti da na njenom mjestu podignu poslovnu zgradu.

"Nije lako opstati 100 godina u gradu koji se stalno mijenja", izjavio je danas gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, na proslavi povodom jubilarne godišnjice.

U čast stogodišnjice, prodavnice i restorani na stanici su mušterijama naplaćivali proizvode i usluge po cijenama iz 1913. godine, pa je tako čišćenje cipela koštalo 10, a vekna ražanog hljeba šest centi.

 

Portal Analitika