Zabava

Dastin Hofman optužio Holivud da glorifikuje nasilje

dastin08Holivudska legenda Dastin Hofman uključio se u debatu o kontroli naoružanja u Americi, optuživši filmsku industriju da "lažnom" predstavom nasilja desenzibilizuje publiku, kao i da diskriminiše glumce koji odbijaju da koriste oružje na filmu, prenose svjetske agencije.

Dastin Hofman optužio Holivud da glorifikuje nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Reakcija slavnog glumca uslijedila je nakon serije dramatičnih događaja poput masakra u bioskopu u Aurori i osnovnoj školi u Njutaunu i najnovije tragedije u školskom autobusu u Alabami.

U izjavi za radio NPR, Hofman navodi da je oduvijek mrzio da barata oružjem na filmu i da je to učinio u svega nekoliko uloga, poput onih u filmovima "Psi od slame", "Kuka" i "Veliki mali čovjek".

Njegova mržnja prema oružju datira iz 1960-ih, kada je jedan pozorišni kolega usljed svađe uperio pištolj na njega, prijeteći mu da će ga ubiti.

"Ne vidim ništa interesantno u oružju. Ono služi da se nekome prijeti ili ubije", kazao je Hofman. "Ne vjerujem da ljudi shvataju kako je to kada neko uperi pištolj u vas... U potpunom ste šoku. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj."

Zvijezda "Diplomca" i dvostruki Oskarovac smatra da reditelji ne bi smjeli da koriste nasilje da bi privukli gledaoce. Po njemu, oni to najčešće čine kako bi prikrili nedostatke scenarija.

"Gledajući scene nasilja na filmu, publika ne doživljava strahotu pravog nasilja, jer se na filmu oružje rijetko koristi na način na koji se to čini u pravom životu", objasnio je on.

Hofman navodi da su glumci primorani da prihvataju uloge nasilnika jer bi u suprotnom to bilo loše za njihove karijere.

"Ako odbijete da držite pištolj, ubrzo vam umjesto glavnih nude sporedne, a potom samo male uloge", kazao je holivudski veteran.

Portal Analitika