Politika

Brisel: Predstavljeni propisi u oblasti bezbjednosti hrane

brisel01Petodnevni sastanak bilateralnog analitičkog pregleda za 12. poglavlje, na kojem je predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti bezbjednosti hrane, veterinarstvu i fitosanitarnom nadzoru, završen je danas u Briselu.

Brisel: Predstavljeni propisi u oblasti bezbjednosti hrane
Portal AnalitikaIzvor

Članovi radne grupe su kroz 30 prezentacija predstavili crnogorski zakonodavni i strateški okvir koji reguliše pitanja bezbjednosti hrane, pravila veterinarske politike, kao i pravila fitosanitarne politike i genetski modifikovanih organizama.

Šef radne grupe za ovo poglavlje Zorka Prljević istakla je posvećenost Crne Gore punoj harmonizaciji sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti. Naglasila je važnost usvajanja Zakona o bezbjednosti hrane i Strategije za transpoziciju, sprovođenje i primjenu pravne tekovine za 12. poglavlje, što je i predviđeno Program rada Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2013.

Predstavnici Evropske komisije pozdravili su pripremljenost crnogorske strane u pogledu sveobuhvatnih i kvalitetnih prezentacija.

Zajednički je ocijenjeno da usklađivanje crnogorskog sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti, predstavlja jedan od faktora koji će doprinijeti povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača na tržištu Evropske unije.

 

Portal Analitika